StoryEditor

Pellegrini sa možno dočká odvolávania, SaS mu hrozí kvôli únosu Vietnamca

09.10.2018, 11:27
Autor:
TASRTASRmahomaho
Strana SaS je pripravená na odvolávanie premiéra Pellegriniho kvôli prípadu uneseného Vietnamca.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita je pripravená iniciovať parlamentnú schôdzu o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, ak nezačne konať vo veci únosu Vietnamca.

SaS: Lajčák v kauze únosu klame a nespolupracuje

Liberáli kritizujú aj ministra zahraničných vecí Miroslav Lajčáka za to, že doteraz nevyzval vietnamského veľvyslanca na opustenie Bratislavy. Lajčák podľa SaS klamal a nespolupracoval v kauze „únos“.

"Týmto krokom by totiž priznal, že vietnamská strana uniesla svojho občana Trinh Xuan Thanha cez Slovensko za pomoci slovenského vládneho špeciálu," tvrdia predstavitelia SaS.

„Šéf slovenskej diplomacie by tak poprel verziu, ktorú opakovala ministerka vnútra Denisa Saková a jej predchodca Robert Kaliňák, že takéto podozrenie je výmyslom. Ministerstvo zahraničných vecí však v odpovedi na našu poslaneckú interpeláciu uviedlo, že nevedelo o žiadnom lete a pracovnom programe ministra vnútra Kaliňáka v Moskve, ktorý sa mal uskutočniť v lete minulého roka,“ povedal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Podľa sulíkovcov sa vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková "za cenu klamstva postarali o to, aby sa vietnamskí únoscovia i s obeťou dostali do Vietnamu."

"Je nemysliteľné, že by sa títo únoscovia vrátane vietnamského ministra verejnej bezpečnosti pokúsili využiť slovenské územie a slovenské vládne lietadlo na prepravu Thanha bez toho, aby si neboli istí, že im plán vyjde. A istí si mohli byť len preto, lebo ich Kaliňák so Sakovou ubezpečili, že lietadlo im zadarmo zapožičajú a let do Moskvy sa uskutoční na sto percent," uviedol poslanec Martin Klus.

"Celý Smer strká hlavu do piesku"

SaS tvrdí, že Kaliňák so Sakovou "radšej oklamali poľskú stranu, ako by mala vietnamská delegácia s uneseným Thanhom zostať v schengenskom priestore na dosah nemeckých vyšetrovacích orgánov.“ 

​Podľa SaS sú to dôvody, pre ktoré Kaliňáka so Sakovou podozrievajú, že na únose spolupracovali.

„Miesto toho, aby premiér Pellegrini odvolal Sakovú z funkcie ministerky vnútra, aby minister Lajčák vyhostil zo Slovenska vietnamského veľvyslanca, aby poslanecký klub Smer-SD vylúčil poslanca Kaliňáka zo svojich radov a po vyše roku sa tak začalo riadne vyšetrovanie, doslova celý Smer strká hlavu do piesku,“ tvrdia predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Jarjabek: Opozícia nebude diktovať, kto bude premiérom

Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák pre TASR v reakcii uistil, že každý člen vlády má podporu národniarov. "Vláda má našu podporu, a to bez debaty. O tom diskutovať nebudem. Na druhej strane, opozícia má právo navrhovať odvolanie a my jej ho neberieme," povedal.

Na margo faktu, že Slovensko malo zavádzať poľskú stranu kvôli preletu špeciálu, sa Bernaťák vyjadriť nevedel. Je to podľa jeho slov otázka na Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý o kauze už rokoval v utajenom režime.

Podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Dušan Jarjabek odkázal, že opozícia môže chcieť čokoľvek. "V tejto krajine však nebude diktovať opozícia, kto bude premiérom. Boli voľby s nejakým výsledkom a nedočkavá opozícia musí počkať do ďalších volieb," dodal.

Stretnutia Lajčáka s vietnamským ministrom

​Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha uniesli vietnamské tajné služby 23. júla minulého roka. Na jar tohto roka priniesli nemecké médiá informácie, že do únosu je zapojené aj Slovensko - vietnamská delegácia spolu s uneseným Thanhom mala opustiť priestor Európskej únie v slovenskom vládnom špeciáli.

Slovenská informačná služba ani Vojenské spravodajstvo nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini.

Na začiatku augusta prišiel Denník N s výpoveďami policajtov, ktorí mali byť priamymi účastníkmi únosu a popísali, ako celá akcia prebiehala. Zo zverejnených informácií vyplývalo, že o celej akcii vedel vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

​V reakcii na tieto informácie bol Kaliňák na detektore lži,ktorý mal vyvrátiť, že by o únose vedel. Ministerka vnútra Denisa Saková zbavila mlčanlivosti 44 policajtov.

Ministerstvo zahraničia neskôr potvrdilo, že Slovensko v celej kauze zavádzalo aj poľských partnerov. Tým naše úrady tvrdili, že v lietadle, ktorým sa viezla vietnamská delegácia do Moskvy sedel aj minister vnútra Robert Kaliňák. Ten sa obhajoval tým, že ide o bežnú prax.

Na konci septembra sa šéf slovenskej diplomacie stretol v New Yorku so svojím vietnamským rezortným kolegom Pham Binh Minhom. Lajčák dôrazne odsúdil únos s tým, že ide o zásadné porušenie medzinárodného práva a hrubé zneužitie Schengenského systému, čo má podľa neho negatívny dopad aj na slovensko-vietnamské vzťahy.

​Začiatkom októbra dvaja policajti oficiálne pred vyšetrovateľmi dosvedčili, že videli, ako vlečú vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha do slovenského vládneho špeciálu. Informáciu priniesol Denník N.

Tomu bratislavská krajská prokuratúra potvrdila, že prokurátor podal návrh na začatie trestného stíhania.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:49