StoryEditor

Právnici: Trumpov pád je nereálny

09.10.2018, 00:00
Demokratická strana v Spojených štátoch zvažuje impeachment prezidenta Trumpa. Podľa expertov na ústavné právo sú však šance na zosadenie Trumpa mizivé.

O možnosti zosadiť prezidenta Donalda Trumpa – takzvanom impeachmente – sa v kruhoch americkej Demokratickej strany hovorí čoraz intenzívnejšie. Je to známka politického boja, ktorý prebieha medzi ľavicovou Demokratickou stranou a Trumpovými pravicovými republikánmi. Tento boj sa v Spojených štátoch už začína vymykať zo štandardného rámca a vyvoláva nezvyklé napätie. Realizácii impeachmentu však Ústava USA kladie náročné procesné prekážky. Aké? Pozrime sa naň po právnej stránke.


Politické nezhody
Hoci sa o impeachmente veľa hovorí nielen v médiách, ale aj v americkom Kongrese, zatiaľ nevyzerá príliš reálne. Prvé pokusy o zosadenie prezidenta Trumpa uskutočnili demokrati už počas jari minulého roka. Na prevrat mala táto politická strana hneď niekoľko dôvodov.
Prvýkrát im dal Trump príležitosť v máji 2017, keď odvolal šéfa FBI Jamesa Comeyho.

Oficiálnym dôvodom bolo podľa Trumpovho ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa „ohrozenie reputácie a dôveryhodnosti FBI“. Diskusie o odvolaní prezidenta rozdúchala ešte viac jeho účasť pri odhalení utajovaných skutočností Rusom, čo viedlo k obavám o bezpečnosť USA a ich spojencov. Nezhody v súvislosti s tým, ako má vyzerať rozpočet a sociálna politika, ešte vyostrili nezhody medzi tábormi demokratov a republikánov. Dôležitým zlomom, odkedy sa impeachment už začal brať vážnejšie, bolo odhalenie sexuálneho škandálu prezidenta Trumpa, pri ktorom počas kampane zaplatil pornoherečke Stormy Daniels za mlčanie o spoločnej afére.


Náročný proces
Nereálnosť impeachmentu spočíva aj v tom, že v Snemovni reprezentantov majú momentálne väčšinu republikáni. No rozloženie politických síl sa môže zásadne zmeniť počas volieb do Kongresu v polovici funkčného obdobia Trumpovho prezidentovania.


„Ak by vo voľbách získali väčšinu demokrati, bol by proces priechodný, pretože na prijatie rezolúcie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:55