TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Najväčším úspechom vlády v roku 2021 bolo,že dokázala ustáť krízu, tvrdí politologička

07.01.2022, 09:42
Autor:
TASRTASR
Riadenie boja proti pandémii je podľa politológa Pavla Baboša chaotické, nejasné a nezrozumiteľné pre bežných ľudí.

Vzhľadom na búrlivú vládnu krízu v roku 2021 je z pohľadu vlády najväčší úspech, že ju dokázala ustáť a pokračuje vo vládnutí. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi.

Jej kolega Pavol Baboš ocenil zahraničnú a európsku politiku vlády. Neúspechom je podľa neho riadenie boja proti pandémii. Világi vytkla súčasnej koalícii, že nedokázala presadiť reformy v prezentovanom rozsahu.

"Nový premiér Eduard Heger sa zhostil svojej úlohy pomerne dobre a aj keď to nie je charizmatický politický líder, minimálne vniesol do vlády kooperatívnu tímovú atmosféru, čo vláda ako kolektívny orgán potrebuje," skonštatovala Világi.

Baboš pripomenul, že vláda jasne ukazuje svoju zahraničnopolitickú orientáciu a vôľu byť spoľahlivým partnerom v Únii.

"Za najväčší úspech považujem zahraničnú a európsku politiku. Či už ide o symbolické akty, ako napríklad návštevy štátnikov alebo prejavy vládnych predstaviteľov, ale tiež praktické úspechy napríklad pri príprave plánu obnovy," uviedol.

Riadenie boja proti pandémii je podľa Baboša chaotické, nejasné a nezrozumiteľné pre bežných ľudí. "Navyše mnoho vlastných pravidiel politici porušujú a hygienici či polícia nevymáhajú, čím znižujú aj dôveru a rešpekt voči štátu," skonštatoval.

Aj vzhľadom na pokračujúcu pandemickú situáciu a napäté vzťahy v koalícii vláda nezvládla presadiť reformy v takom rozsahu, ako to prezentovala pri svojom nástupe.

"Keďže z pohľadu politického cyklu vlády bol práve druhý rok vládnutia na presadzovanie reforiem dôležitý, veľa času jej už neostáva, ak chce splniť tieto svoje ciele," pripomenula Világi.

Vládnutie súčasnej koalície je podľa politologičky sprevádzané vnútrokoaličnými spormi a mediálnymi prekáračkami. "Navyše v období krízy, keď sa permanentne menia podmienky fungovania kľúčových zložiek v spoločnosti – podmienky pre biznis, školstvo, zdravotníctvo či služby. Dojem chaosu bude zrejme to, s čím sa bude v budúcnosti toto obdobie asociovať asi najsilnejšie. Sčasti za to môže vládna koalícia a sčasti obdobie, v ktorom vládne," zhodnotila.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:03