TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kočner je darebák, ale nie hlupák. Možno idú vyšetrovatelia po niekom úplne inom, tvrdí publicista

06.10.2018, 12:50
Autor:
TASRTASR
Vždy boli za jeho konaním peniaze a vždy v jeho prospech, tvrdí o Mariánovi Kočnerovi publicista Juraj Hrabko.

Príbeh podnikateľa Mariana Kočnera ukazuje, že jeho životnou láskou sú peniaze. Ale hlupák nikdy nebol a aktuálna médiami preferovaná verzia o tom, že stojí za vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, podľa Juraja Hrabka ešte stále nie je v rovine dokázaných faktov.

Vylúčiť sa to nedá, len sa mi to jednoducho nezdá. Možno ide vyšetrovací tím po niekom úplne inom. Možnosti vyšetriť to má, lebo má tých štyroch obvinených," povedal publicista v diskusii na Tablet.TV.

"Kočner je darebák, ale nie hlupák"

Marian Kočner sedí za úplne inú vec, na tej veci sa ďalej pracuje. Podľa mňa je Marian Kočner darebák, ale nie hlupák," tvrdí Hrabko. Na margo aktuálnych mediálnych pretekov v tom, či je možné Kočnera spájať skôr s koalíciou alebo opozíciou, Hrabko poznamenal, že podnikateľ poznal jedných aj druhých.

Úplne s každým sa nepoznal, je nás päť miliónov. Ale s vrcholovými, špičkovými politikmi a oligarchami určite áno," povedal Hrabko.

Nie každému sa podarilo to, čo pánovi Kočnerovi. Vždy boli za jeho konaním peniaze a vždy v jeho prospech. Vieme aj o jeho kontaktoch na prokuratúre a ďalších veciach. Preto sa aj niektoré veci dokázali ututlať," dodal.

„Na Slovensku je tých horných 10-tisíc naozaj len 10-tisíc a možno aj menej. Tí ľudia sa poznajú. Teraz ukazovať na to, že bol niekto na raňajkách s Kočnerom...," pripojil sa k Hrabkovi politológ Jozef Hrabina.

Obaja sa zhodli na tom, že sa zatiaľ nenašiel racionálny motív, prečo by si mal podnikateľ dvojnásobnú vraždu objednávať, to však neznamená, že to nemohol urobiť napríklad na základe iného ako racionálneho motívu.

Fico vedel, že z toho bude veľké haló

Tvrdenie predsedu Smeru-SD, že polícia už vylúčila verziu, podľa ktorej stála za dvojnásobnou vraždou talianska mafia napojená na úrad vlády, označil Hrabko za mediálny ťah Roberta Fica. „Nemyslím si, že je to priamo zo spisu. Načo je zbytočne venovaná pozornosť vyjadreniu poslanca Fica? Presne preto tam tú vetu dal, lebo vedel, že z toho bude veľké haló," odhadol Hrabko.

Podľa Hrabinu však polícia skutočne verziu o objednávateľoch z radov talianskej mafie vylúčila, nie však naša, ale talianska. „Verziu o talianskej mafii vyvrátila talianska polícia a talianski vyšetrovatelia. Zadržali vadalovcov, ktorí spolupracovali s 'Ndranghetou a bola na nich rozpracovaná medzinárodná akcia. A keď zadržiavali Vadalu, informátor nasadený na slovenskú časť tejto mafie, boli to pašeráci kokaínu, povedal, že s tým nemajú nič spoločné," tvrdí Hrabina.

Stále nemáme dostatočné informácie o tom, kto bol objednávateľ a je okolo toho veľmi veľa konšpirácií," dodáva. „Problémom je, že si prácu vyšetrovacích orgánov predstavujeme podobne ako kriminálku C.S.I. Že v pondelok ráno sa stane prípad a v stredu si Horatio Caine založí čierne okuliare a prípad je vyriešený. Je to proces, ktorý nevieme vždy ovplyvniť," tvrdí Hrabina.

O to viac treba podľa neho oceniť, že polícia dospela až k obvineniu štyroch pravdepodobných páchateľov.

Je to obrovský posun od budúceho týždňa a dobrá práca polície, ak je to naozaj tak, ako tvrdia. A zatiaľ niet dôvodu im neveriť. Ich prácu už hodnotil aj sudca a štyria obvinení boli vzatí do väzby. Ukazuje sa, že je to na dobrej ceste. A čo je treba zdôrazniť je, že to platí iba pre tento prípad. Neplatí to vo všeobecnosti," doplnil Hrabko.

Vyšetrovatelia sú omnoho ďalej ako my

Na margo apelu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby politici a médiá nechali orgány činné v trestnom konaní pracovať, Hrabko povedal, že je nerealistický.

Pán Čižnár už vtedy, keď tieto slová vyslovoval, vedel, že nebudú naplnené. To sa nedá, médiá majú svoju prácu, politici svoju a toto je vec záujmu verejnosti. Na druhej strane, vyšetrovatelia sú omnoho ďalej ako my a súčasťou ich práce je aj púšťať na verejnosť rôzne balóniky," povedal Hrabko.

Viaceré médiami zverejnené informácie, ktoré pôsobia ako vynesené z vyšetrovacieho spisu, takými podľa neho naozaj sú iba v prípade, že sú pravdivé a nejde o nejakú spravodajskú hru.

Podľa Hrabinu bol tlak ľudí na to, aby sa vyšetrovalo správny, ale už menej účelové útoky na políciu či politizácia kauzy. „Mnohí ľudia nabúravali integritu polície hneď od začiatku tohto prípadu. Bolo to veľmi problematické a treba si na to dávať pozor. V celom prípade sú cítiť veľmi silné politické ambície jednotlivých aktérov, či už opozície, prezidenta alebo aj koalície," upozornil.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2023-11-05 14:05:41 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejšia krajina pre novinárov: Na Filipínach počas vysielania zastrelili rozhlasového moderátora 03 - Modified: 2023-10-02 09:21:14 - Feat.: - Title: Myslel som, že návrat Fica ľudia nedovolia, hovorí otec zavraždeného novinára Kuciaka 04 - Modified: 2023-05-22 13:37:58 - Feat.: - Title: Advokát Kubina: Hlavný problém rozsudku je už v prvej vete. Čakali, že Zsuzsová pošle Kočnerovi faktúru? 05 - Modified: 2023-05-19 16:07:41 - Feat.: - Title: Rodiny zavraždeného novinára a jeho snúbenice nerozumejú verdiktu súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:50