TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zápas o moc v Smere silnie. Ficovi prekáža, že je na druhej koľaji, tvrdí politológ

06.10.2018, 00:00
Autor:
mahomaho
Robert Fico už nemá medzi voličmi Smeru tak suverénnu pozíciu ako v minulosti.

Najnovší prieskum dôveryhodnosti politikov agentúry Focus ukazuje, že Robert Fico už nemá medzi svojimi voličmi tak suverénnu pozíciu ako v minulosti. Premiér Peter Pellegrini sa na neho dotiahol a obom im dôveruje 92 percent voličov Smeru.

V poslednom prieskume z apríla tohto roka dosahoval Fico medzi svojimi voličmi dôveru 95 percent, Pellegrini sa pohyboval na hranici 90 percent. 

Výrazný náskok však dosiahol Pellegrini v celkovom vyjadrení dôvery medzi všetkými voličmi. V aktuálnom prieskume mu dôveruje 40 percent všetkých opýtaných, vďaka čomu je na druhom mieste za prezidentom Andrejom Kiskom. 

Ficovi v súčasnosti dôveruje len 25 percent opýtaných a rozdiel medzi ním a Pellegrinim sa neustále zväčšuje. 

Odborníci sa zhodujú, že vysoká dôvera Pellegriniho vyplýva z jeho funkcie. Na poste premiéra je pre ľudí viditeľnejší a jeho meno sa nespája s kauzami.  

Podľa politológa Tomáša Koziaka stavia táto situácia Roberta Fica do zlej pozície. "Pellegrini nemá za sebou kauzy, lepšie komunikuje a je ho viac vidieť. V Smere tak môžu uvažovať o nahradení Fica," uviedol Koziak. 

"Tlak na výmenu Fica bude v Smere rásť, čo môže znamenať mocenský boj vnútri strany. Ficovi sa nepáči, že je odstavený na druhú koľaj," hovorí politológ.

​Meno Petra Pellegriniho sa spomínalo aj v súvislosti s prezidentskými voľbami. Podľa Koziaka by však Pellegriniho kandidatúra na prezidenta znamenala, že boj vnútri strany prehral. 

Pellegrini nedávno definitívne vylúčil svoju kandidatúru na prezidenta:

​Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik však tvrdí, že popularita Pellegriniho ešte nemusí nutne ohroziť Fica. "Dôvera oboch je medzi voličmi Smeru vysoká, Pellegrini dobehol Fica, ale to ešte nemusí nič znamenať. Pellegriniho dôvera rastie s jeho funkciou. Robert Fico je však pevnejšie ukotvený u voličov Smeru. Pellegrini je stále dvojkou," dodal Slosiarik.

Slosiarik nepredpokladá, že by teraz v strane vznikla rivalita medzi oboma politikmi. "To, že obaja majú tak vysokú dôveru svojich voličov je dobrým znakom pre stranu najmä z pohľadu nástupníctva. Otázne je, čo by sa stalo, ak by Pellegrini odišiel," uzavrel Slosiarik.

Obaja politici zatiaľ vo svojich vyjadreniach na verejnosti nepripúšťajú žiadne pnutia vnútri strany. Robert Fico už viackrát deklaroval, že s premiérom fungujú ako "dobrý tandem".

V tomto duchu sa vyjadril aj Pellegrini pri hodnotení polročného pôsobenia svojej vlády. Uviedol, že z pozície premiéra, ktorý nie je zároveň predsedom najsilnejšej koaličnej strany, sa mu vládne dobre. "Zatiaľ som sa nedostal do situácie, keď by som počas môjho vládnutia nemohol urobiť niečo, čo by som chcel urobiť," povedal Pellegrini.

Pripomenul, že keďže je podpredsedom strany, jej politické názory vznikajú aj za jeho účasti. "Spolupráca vo vnútri Smeru-SD funguje veľmi dobre a nie sú tam žiadne pnutia," zdôraznil. 

01 - Modified: 2024-04-26 08:58:31 - Feat.: - Title: Fico informuje po rokovaní s Kmecom 02 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 03 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 04 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:55