TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Opozícia vyzýva premiéra, aby odvolal Sakovú. Inak zváži zvolanie mimoriadnej schôdze

04.10.2018, 14:38
Autor:
TASRTASR
Podľa opozície ministerka opakovanie popierala, že v júli minulého roku bol na palubu slovenského vládneho špeciálu zavlečený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh.

Opozícia vyzýva premiéra, aby pre kauzu únosu Vietnamca odvolal ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD). Nevylučuje, že ak to neurobí, bude iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na jej odvolanie z funkcie, vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov OĽaNO, Sme rodina aj SaS.

Opozičná SaS žiadala demisiu ministerky ešte v utorok (2.10.). Vo štvrtok už všetky parlamentné opozičné strany vyzvali predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby ministerku odvolal.

Zatiaľ čakajú na jeho odpoveď. Ako ďalší krok však zvažujú iniciovanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

"V prípade, že premiér nebude reagovať na našu výzvu, zvažujeme ďalšie kroky, o ktorých rokujeme s našimi partnermi. Budeme vás o nich vzápätí informovať," potvrdila pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

"Čakáme na konanie, respektíve nekonanie premiéra, rokujeme aj o možnosti mimoriadnej schôdze. Predpokladáme, že podpisy vyzbierame rýchlo," doplnil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Rokovanie o ďalších krokoch potvrdila aj predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa opozície ministerka opakovanie popierala, že v júli minulého roku bol na palubu slovenského vládneho špeciálu zavlečený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh. "Robila to napriek zisteniam nemeckých vyšetrovacích orgánov, ktoré ukázali na slovenskú stopu," píšu vo výzve premiérovi opozičné strany.

"Je v záujme štátu, jeho povesti v zahraničí i medzi občanmi na Slovensku, ale aj v záujme povesti samotnej Denisy Sakovej, aby svoju funkciu opustila. Ocitla sa totiž v ťažkom konflikte záujmov," vysvetľuje opozícia dôvody na jej odvolanie.

Trinh Xuan Thanha mala uniesť vlani v júli z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu vietnamská tajná služba. Pri únose malo byť využité aj slovenské vládne lietadlo. Vyšetrovanie tohto prípadu na Slovensku i v Nemecku pokračuje.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:16