StoryEditor

V kauze únosu Vietnamca začnú trestné stíhanie. Dvaja policajti ho dosvedčili

01.10.2018, 20:09
Autor:
klkl
Policajti dosvedčili, že videli, ako uneseného Vietnamca vlečú do lietadla.

Dvaja policajti oficiálne pred vyšetrovateľmi dosvedčili, že videli, ako vlečú vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha do slovenského vládneho špeciálu. Informáciu priniesol Denník N.

Tomu bratislavská krajská prokuratúra potvrdila, že prokurátor podal návrh na začatie trestného stíhania. 

Začnú trestné stíhanie

„Dozorujúci prokurátor dal po preskúmaní obsiahleho súvisiaceho spisového materiálu vyšetrovateľovi pokyn, aby začal trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom,“ napísala v stanovisku prokuratúra. 

​Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha uniesli vietnamské tajné služby 23. júla minulého roka. Na jar tohto roka priniesli nemecké médiá informácie, že do únosu je zapojené aj Slovensko - vietnamská delegácia spolu s uneseným Thanhom mala opustiť priestor Európskej únie v slovenskom vládnom špeciáli.

Slovenské úrady o ničom nevedeli

Slovenská informačná služba ani Vojenské spravodajstvo nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini s tým, že ho o tom informovali predstavitelia samotných spravodajských služieb.

"Ani dnes nedisponujú naše spravodajské služby poznatkami, ktoré by ukazovali, že by sa ktorýkoľvek orgán na Slovensku podieľal na tomto únose, alebo že by vietnamskej strane bola poskytnutá akákoľvek súčinnosť," dodal.

Na začiatku augusta prišiel Denník N s výpoveďami policajtov, ktorí mali byť priamymi účastníkmi únosu a popísali, ako celá akcia prebiehala. Zo zverejnených informácií vyplývalo, že o celej akcii vedel vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. 

Kaliňák bol na detektore

V reakcii na tieto informácie bol Kaliňák na detektore lži,ktorý mal vyvrátiť, že by o únose vedel. Ministerka vnútra Denisa Saková zbavila mlčanlivosti 44 policajtov. 

Ministerstvo zahraničia neskôr potvrdilo, že Slovensko v celej kauze zavádzalo aj poľských partnerov. Tým naše úrady tvrdili, že v lietadle, ktorým sa viezla vietnamská delegácia do Moskvy sedel aj minister vnútra Robert Kaliňák. Ten sa obhajoval tým, že ide o bežnú prax. 

01 - Modified: 2021-03-16 10:14:57 - Feat.: - Title: Poslanci sa pýtali Žilinku na únos Vietnamca. Bol to dokonalý zločin, skonštatoval Grendel 02 - Modified: 2019-02-15 13:46:57 - Feat.: - Title: Nemeckí vyšetrovatelia boli na Slovensku na 14 výsluchoch kvôli kauze únosu Vietnamca 03 - Modified: 2018-12-06 14:38:08 - Feat.: - Title: "Prečo ste klamali, že idete do Moskvy?" Kaliňák sa hádal s novinárkou, odvrkol jej, že je trápna 04 - Modified: 2018-12-06 14:51:59 - Feat.: - Title: Kaliňák sa chce súdiť s Kiskom. Prezident ho mal v kuloároch ohovárať 05 - Modified: 2018-09-24 16:20:55 - Feat.: - Title: Saková v Berlíne vysvetľovala únos Vietnamca. Ubezpečovala, že vyšetrovanie pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:54