StoryEditor

Objednávateľ zaplatil za Kuciakovu vraždu 70-tisíc eur. Zverejnili ďalšie podrobnosti

01.10.2018, 11:00
Podľa generálneho prokurátora je veľký predpoklad, že sa prípad dotiahne do úspešného konca.

Pri minulotýždňovom zadržaní potenciálnych páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bolo zaistených 570 stôp a objednávateľka mala za čin zaplatiť minimálne 70-tisíc eur.

O detailoch vyšetrovania dnes na tlačovke informoval šéf Generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár spolu s policajným prezidentom Milanom Lučanským a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Dôkazy, ktoré sú, sú podľa môjho názoru veľmi silné a je veľký predpoklad, že sa tato kauza dotiahne do konca,“ prognózoval na úvod šéf prokuratúry.

Pištole s tlmičom, autá, ale aj mobily

Minulý štvrtok a piatok elitní kukláči NAKA v Kolárove a Komárne zadržali potenciálnych páchateľov. Počas série razií zaistili 570 stôp, medzi ktorými boli napríklad zbrane s tlmičmi, simkarty, tri motorové vozidlá či mobil, ktorý mal byť použitý v súvislosti s vraždou.

"Na tomto prípade pracujú top policajti a vyšetrovatelia," hovorí Branislav Zurian, šéf Národnej protizločineckej jednotky NAKA. Masívnej akcie sa zúčastnilo spolu 150 policajtov.

Vražda za 70-tisíc

Len včera banskobystrický špecializovaný súd odklepol väzbu štyrom obvineným osobám. „Bolo vznesené obvinenie štyrom osobám pre spáchanie tohto skutku. Obvinenie bolo vznesené na základe dôkazov, ktoré polícia získala na základe sedemmesačného enormného úsilia,“ povedal jeden z dozorových prokurátorov z Úradu špeciálnej prokuratúry.

​Podľa informácií účastníkov tlačovky bola objednávateľkou Alena Zsuzsová, strelcom bol expolicajt Tomáš Szabo, šoférom jeho bratranec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó.

Na tlačovke zaznela aj konkrétna suma, ktorá mala byť zaplatená za samotnú objednávku vraždy.

„Objednávka bola za sumu 50-tisíc eur v hotovosti plus ďalších 20-tisíc bolo odpustenie dlhu, objednávateľ zaplatil minimálne 70-tisíc eur za vykonanie vraždy,“ informoval prokurátor špeciálnej prokuratúry. Vraždou mal byť splatený 20-tisícový dlh Zoltána A. voči objednávateľke.

Objednávateľka je aj bývalá tlmočníčka Mariana Kočnera, ktorý v súčasnosti sedí v base za kauzu okolo vratiek voči televízii Markíza.

Brífing prokuratúry 12:28 Z týchto osôb už boli niektoré odsúdené, ale nebudeme sa k tomu vyjadrovať, povedal dozorujúci prokurátor. 12:26 „Mal niekoľko disciplinárnych riešení. Na vlastnú žiadosť odišiel na obvodné oddelenie, čo je dosť neštandardné z pozície vyšetrovateľa," povedal o obvinenom strelcovi Tomášovi Szabovi Lučanský. 12:15 Vždy je tá možnosť, že to môže byť aj niekto druhý, pokiaľ nie je vyšetrovanie uzavreté. Zatiaľ sa však držíme dôkazov ktoré máme voči týmto obvineným, tvrdí dozorujúci prokurátor. 12:12 Zatiaľ neriešime pána Kočnera, riešime štyroch obvinených. Takéto otázky su predčasné a pokiaľ je Kočner vo väzbe pre iné trestné činy, tak to my neriešime, tvrdí dozorujúci prokurátor. 12:10 Keby obvinení neurobili chyby, tak tu dnes nesedíme, tvrdí Čižnár. 12:09 Identikit bol zverejnený z taktických dôvodov. Je pravda, že na základe tohto identikitu sa nám podarilo zistiť konkrétnu osobu, ktorá sa tam nachádzala, tvrdí dozorujúci prokurátor.  12:06 Objednávka bola na konkrétnu osobu Jána Kuciaka, partnerka Martina Kušnírová bola náhodná obeť. 12:04 Vražednú zbraň zatiaľ nemáme, povedal šéf Národnej protizločineckej jednotky Zurian. 12:02 Zatiaľ vám to nepoviem, reaguje Čižnár na to, či podozrivý môže byť aj podnikateľ Marian Kočner. 12:01 Vedúci vyšetrovacieho tímu zostal, prišlo však k výmene viacerých ľudí na nižších postoch. 12:01 Štvrtková policajná akcia prebiehala pod názvom News. 11:57 Spokojní budeme až vtedy, keď to skončí reálnym odsúdením, tvrdí Čižnár. 11:57 Na štvrtkovej policajne razii sa zúčastnilo 150 policajtov. "Na tomto prípade pracujú top policajti a vyšetrovatelia," hovorí Branislav Zurian, šéf Národnej protizločineckej jednotky. 11:54 "Budeme musieť ďalej pokračovať a vyskladať celú skladačku tejto mozaiky," tvrdí Lučanský. 11:53 Posledné obdobie bola naša činnosť zameraná na konkrétnych podozrivých, tvrdí policajný šéf Milan Lučanský. 11:49 Europolu boli poskytnuté všetky informácie, ktoré sme mali dostupné a boli relevantné, hovorí dozorujúci prokurátor. "Pomoc bola neoceniteľná, promptná a rýchla." 11:46 Objednávka bola 50-tisíc eur v hotovosti, plus 20-tisíc eur ako odpustenie dlhu, tvrdí dozorujúci prokurátor. 11:45 Dozorujúci prokurátor povedal, že obvinenie bolo vznesené na základe dôkazov, ktoré polícia získala na základe enormného a dôsledného vyšetrovania. Dôkazy boli také silné, že obvinenie voči štyrom osobám bolo vznesené dôvodne.  11:42 Čižnár vyzýva politikov, aby sa už prestali vyjadrovať k tomu, čomu sa nerozumejú. 11:40 Čižnár upozorňuje, že stále ide o obvinenia. Podľa silných dôkazov však usudzuje, že táto kauza sa dotiahne do konca. 11:39 Čižnár tvrdí, že štyria obvinení taziaľ ostávajú vo väzbe. Zároveň však odkazuje, aby všetci nechali pracovať políciu. "Dôkazy sú veľmi silné a dostatočné na to, aby boli tieto štyri osoby obvinené." 11:38 Jaromír Čižnár tvrdí, že niektorí politici vytlkajú kapitál a "už mi to začína liezť na nervy."

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:55