StoryEditor

Developeri boli vždy môj konkurent, tvrdí Mika. Predstavil, ako by vyriešil dopravu Bratislave

01.10.2018, 00:00
Ľudia sa prihlásia na trvalý pobyt v Bratislave len vtedy, keď to bude pre nich výhodné, hovorí v rozhovore pre HN kandidát na primátora Václav Mika.

HN sídlia tak trochu na okraji Bratislavy. Mali ste po ceste sem nejaké zápchy?

Ja som prišiel načas, lebo som počítal so zápchami. Ale dnes nebol najhorší deň. Dnes je jeden z lepších dní.

Faktom je, že Bratislava v posledných týždňoch bojuje so zápchami, keďže prebieha masívna oprava ciest. Keď by ste boli primátorom a mali sa rozhodnúť, že opravíte veľa ciest, ale veľa ľudí bude frflať, alebo to urobíte nejako inak a ľudia by chodili po tankodróme?

Vybral by som si tretiu cestu. To znamená, že nerobiť to narýchlo a nerobiť to chaoticky na poslednú chvíľu, čo vidíme teraz.

Aby sme boli ale fér, cesty sa opravujú tri roky.

Masívna oprava sa deje pár mesiacov pred voľbami, za vládne peniaze a narýchlo. My Bratislavčania nevieme, na čo máme byť pripravení. Nevedelo sa, akým spôsobom má byť riešená náhradná doprava. Prišlo to, keď sa začal školský rok a začal plynúť náš „normálny“ pracovný život.


Asi ako kde. Ja chodím napríklad po Račianskej a tam sa začali zápchy už v lete.

Ako kde. Ale mne prekáža, že je to na poslednú chvíľu. A že je to len oprava a že to nie je žiadne systémové riešenie.

Je pravda, že je to aj za vládne peniaze, ale keby ste boli primátorom vy a dostanete nejaký balík peňazí a môžete ich investovať do mesta a opraviť cesty, neurobili by ste to isté?

Náhodné peniaze, ako napríklad pre dopravu, sú vítané, ale systémové riešenie znamená, že riešim veci systémovo. Ak by som robil cesty, robím zároveň aj chodníky, vodozádržné opatrenia, budujem cyklotrasy. Jedným z mojich opatrení je, že mesto Bratislava bude mať metropolitný budget. Bude to niečo, čo rieši krivdy, ktoré sú na našom meste páchané. Jednou z nich je to, že nemáme vyplácané podielové dane vzhľadom na to, koľko ľudí tu reálne žije. A to nehovorím o štatistike medzi trvalo žijúcimi.

Ako by ste to teda zmenili?

Metropolitný budget nie je téma, ktorú si vymyslel nejaký kandidát. Je to štandardný nástroj, ako financovať hlavné mesto. Vyplňuje úlohu hlavného mesta, to znamená, že sú tu mestské zastupiteľstvá, inštitúcie, je tu vláda, parlament, orgány štátnej správy. Robia to tisícky ľu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:49