StoryEditor

Obvinení z vraždy Kuciaka idú do väzby, Alena Zs. má stáť za objednávkou vraždy

30.09.2018, 15:26
Alena Zs. má byť tá, ktorá zákazku zadala trom obvineným.

Súd dnes poslal do väzby všetky štyri obvinené osoby v kauze februárovej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Na návrh prokurátora o tom rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu, ktorý sa v krajine zaoberá najzávažnejšími kriminálnymi prípadmi.

ČTK to oznámila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Dodala, že traja zo štyroch obvinených podali voči rozhodnutiu o väzbe sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať najvyšší súd a ktorá nemá odkladný účinok.

Medzi obvinenými sú podľa médií bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Szabó, ďalej jeho príbuzný a niekdajší profesionálny vojak Miroslav Marček a tiež podnikateľ Zoltán Andruško.

Trojicu mužov elitnej policajná jednotka zadržala vo štvrtok. O deň neskôr k nim pribudla podnikateľka Alena Zsuzsová.

​Dôvodom väzby u väčšiny z obvinených je obava z možného úteku, z ovplyvňovania svedkov a z pokračovania trestnej činnosti.

U Andruskóa, ktorý ako jediný sťažnosť proti väzbe nepodal, súd zo spomínaných troch väzobných dôvodov nezistil možnosť ovplyvňovania svedkov obvineným.

Obvinená z objednávky vraždy

List Denník N napísal, že Zsuzsová bola obvinená z objednania vraždy Kuciaka a Kušnírovej, ale že nemusí byť hlavným zadávateľom činu.

Taktiež právny zástupca Kuciakovu rodiny Daniel Lipšic uviedol, že Zsuzsová bola skôr len sprostredkovateľom a že vrah hlavného zadávateľa vraždy možno ani nepoznal.

Podľa televízie Markíza sa Zsuzsová dobre pozná s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý je vo väzbe v inom prípade a o ktorom Kuciak tiež písal.

​Ani jeden zo spomínanej štvorice obvinených predtým nepatril na medzi verejne známe osoby.

Kuciakove články

Kuciak v nedokončenom článku písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktoré médiá spájali s mafiou, a o väzbách jedného z nich - Antonina Vadalu - na blízkych spolupracovníkov bývalého premiéra Roberta Fica.

Vadalu slovenské úrady medzitým vydali do Talianska na trestné stíhanie pre podozrenie z drogových deliktov.

Kuciak sa venoval aj podozreniam z daňových podvodov, ktoré sa týkali tiež ľudí označovaných za blízkych Ficovej strane Smer-sociálna demokracia.

Kočner zase vlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že zverejní ich prípadné prešľapy.

Vražda novinára Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírová v ich dome v obci Veľká Mača neďaleko Trnavy vyvolala na Slovensku najväčšie demonštrácie od pádu komunizmu v roku 1989 a tiež politickú krízu, ktorá vyústila v demisiu premiéra Fica.

Polícia i prokuratúra skôr oznámili, že dôvodom Kuciakovej vraždy bola jeho novinárska práca.

Sudca rozhoduje o väzbe pre obvinených v prípade vraždy Kuciaka 19:01 Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. 18:00 Saková rešpektuje názor súdu 17:46 17:45 Traja obvinení podali sťažnosť Traja obvinení podali sťažnosť, o nej bude rozhodovať Najvyšší súd v Bratislave. Ako jediný sťažnosť nepodal Zoltán A. 17:41 17:30 Obvinení idú do väzby Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vzal všetkých obvinených z vraždy Kuciaka do väzby. 17:20 17:17 Budova súdu Takto vyzerá budova Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Za jeho múrmi vypočúvajú obvinených.

Zdroj: TASR/Dušan Hein
16:35 Súd stále rozhoduje Súd rozhoduje už viac ako tri a pol hodiny.
Zdroj: TASR/Dušan Hein
15:51 Nekonfliktný typ alebo vrah? Prečítajte si článok o Tomášovi Sz., ktorý je podozrivý z vraždy Kuciaka a Kušnírovej.  15:38 Súd rozhoduje Súd už viac ako dve a pol hodiny rozhoduje o tom, či obvinení skončia vo väzbe alebo nie. 15:20 Novinári čakajú Novinári čakajú pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici.
15:11 Video z príchodu obvinených

01 - Modified: 2023-02-09 11:45:57 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi svedkov 02 - Modified: 2022-10-24 07:41:12 - Feat.: - Title: Na súde v Pezinku pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov 03 - Modified: 2022-09-19 10:57:28 - Feat.: - Title: Svedka Petra Tótha predviedli na súd v Pezinku, odmietol vypovedať 04 - Modified: 2022-09-19 08:07:31 - Feat.: - Title: Po dvoch mesiacoch pokračuje proces v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov 05 - Modified: 2022-09-18 08:28:00 - Feat.: - Title: V pondelok má po dvojmesačnej pauze pokračovať proces v kauze Kuciak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:04