TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slováci opäť vyšli do ulíc. V Bratislave prišlo protestovať niekoľko tisíc ľudí

28.09.2018, 18:57
Autor:
ČTKČTKredred
Dnešný protestný pochod Za slušné Slovensko odštartoval na bratislavskom námestí SNP s konečnou stanicou pred Národnou radou, kde vystúpili známe osobnosti.

Niekoľko tisíc ľudí prišlo dnes v Bratislave na ďalšiu demonštráciu proti pomerom v krajine po februárovej vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Akciu pripravili organizátori iniciatívy Za slušné Slovensko ešte pred štvrtkovou policajnou raziou, po ktorej boli z dôvodu vraždy obvinení traja muži. Podobné demonštrácie boli pripravené aj do ďalších miest.

V centre slovenskej metropoly sa zišli ľudia v podvečer na jednom z námestí. Demonštranti sa vydali na zhruba pol hodiny trvajúcu cestu, ktorá končila pred budovou parlamentu, kde protest pokračoval.

"Spojila nás vražda mladých ľudí"​

Mnoho z demonštrantov malo po celú dobu pochodu zapnuté svietidlo na mobilnom telefóne, ako to plánovali organizátori akcie.

"Je to sedem mesiacov od chvíle, kedy sme sa stretli prvýkrát, spojila nás vražda dvoch mladých ľudí. Veríme, že zásah policajného zboru povedie k dolapeniu vrahov, pre nás všetkých je kľúčové, aby sme poznali objednávateľa," povedali organizátori demonštrácie Karolína Farská a Juraj Šeliga.

Šeliga uviedol, že práve vyšetrovanie dvojnásobnej vráždy ukáže, či bude Slovensko krajinou, kde vládne právo alebo mafia.

Obnova dôvery ľudí v štát

Podľa Farskej nový premiér Peter Pellegrini po výmene vlády po Kuciakovej vražde sľuboval, že urobí všetko pre obnovu dôvery ľudí v štát, ale nič z toho nebolo splnené.

Z davu bol počuť piskot a výkriky smerované proti najsilnejšej vládnej strane Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), ktorej predsedom je Fico.

Šéf Smeru-SD Fico v marci rezignoval na post premiéra v záujme riešenia politickej krízy po vražde Kuciaka a jeho partnerky.

Trojčlenná koalícia vytvorila novú vládu, v ktorej zostala väčšina ministrov Ficovho kabinetu. K výmene došlo napríklad v čele ministerstva vnútra a vo vedení polície.

Podobný protest ako v Bratislave sa dnes konal aj v Košiciach na východe krajiny. Na zhromaždení v tomto druhom najväčšom slovenskom meste prišlo podľa denníka Sme 1500 až 2000 ľudí.

Iniciatíva Za slušné Slovensko stála po Kuciakovej vražde za najväčšími demonštráciami v Slovensku od pádu komunizmu v roku 1989. Protivládnych protestov sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:14