TASR/Martin Baumann
StoryEditor

"Je to jeho osobná vec." Lubyová si zastala Danka, školu na zverejnenie práce vyzývať nebude

26.09.2018, 16:26
Autor:
TASRTASR
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) označil kauzu Dankovej rigoróznej práce a zisku titulu doktora práv (JUDr.) za nedorozumenie.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) nevyzve Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, aby zverejnila rigoróznu prácu predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka. Chápe, prečo ju Danko nezverejňuje. Zdôrazňuje, že každý má právo chrániť si súkromie. Povedala to po rokovaní vlády.

Takto Danko vysvetľoval svoj titul:

"Univerzita Mateja Bela je autonómna. Nevyzývame žiadnu školu. Som presvedčená o tom, že je to všetko v legálnej pozícii," vyhlásila Lubyová. Ministerka chápe, že Danko prácu nezverejňuje.

"Všetko je prekrúcané na atakovanie. Každý má právo na súkromie a chápem, že si ho chráni. Toto je osobná sféra každého človeka, ktorý má vlastné autorské dielo. Zrejme sa každý obáva toho, že veci budú zneužívané. Je to jeho právo a nemá byť na nikoho vyvíjaný nátlak," zdôraznila Lubyová.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) označil kauzu Dankovej rigoróznej práce a zisku titulu doktora práv (JUDr.) za nedorozumenie. Danko má podľa neho právo rozhodnúť sa, či prácu zverejní alebo nie.

"Zverejnenie alebo nezverejnenie je na predsedovi parlamentu a mne neprináleží komentovať jeho rozhodnutie. Má plné právo rozhodnúť sa podľa vlastného uváženia," uviedol predseda vlády.

Doplnil, že on absolvoval inžinierske štúdium v Košiciach. "A ak si dobre pamätám, moja diplomová práca bola na tému konsolidované účtovné závierky," uzavrel.

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko sa rázne ohradil voči informáciám Denníka N, ktorý spochybnil jeho titul doktora práv. Danko zdôraznil, že titul získal legálne a za článkom vidí snahu pošpiniť ho v súvislosti s úvahami o jeho možnej prezidentskej kandidatúre. Od média žiada ospravedlnenie.

Čo všetko v kauze Dankovho titulu nesedí?

  • V životopise píše, že vyštudoval len Univerzitu Komenského, tu však podľa dostupných informácií ukončil len magisterské štúdium.
  • Nikde neuvádza, kde a kedy získal titul JUDr.
  • Podľa informácií Slovenskej advokátskej komory, absolvoval šéf NR SR rigorózne konanie (na základe ktorého mu mohol byť udelený titul JUDr.) na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.
  • Túto školu však nespomína ani vo svojom životopise ani vo vyjadreniach.
  • Práca bola v univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici dostupná, až kým sa o ňu nezačali zaujímať novinári.
  • Danko tvrdí, že ukončil doktorandské štúdium, za to by však získal titul PhD. Akademický titul JUDr. sa udeľuje za rigorózne konanie.

01 - Modified: 2020-02-10 21:18:08 - Feat.: - Title: Až po voľbách. Reforma školstva má odklad 02 - Modified: 2019-12-10 19:08:10 - Feat.: - Title: Žiaci nám po dlhom čase urobili radosť 03 - Modified: 2019-08-25 10:17:53 - Feat.: - Title: Lubyová chápe výzvu ministra financií na šetrenie,úspory podľa nej vznikajú vždy 04 - Modified: 2019-08-10 13:15:16 - Feat.: - Title: Lubyová: Špeciálne školy neprídu o financie na asistentov 05 - Modified: 2019-07-02 13:41:31 - Feat.: - Title: Lubyová zhodnotila učiteľov: Často sú izolovaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:05