StoryEditor

VšZP začala uzatvárať zmluvy so zariadeniami jednodňovej chirurgie

08.06.2007, 11:41
Autor:
TASRTASR

mluvy so zariadeniami jednodňovej chirurgie (JCH) začala ako prvá na Slovensku uzatvárať Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Počet zmluvných partnerov aj objem finančných prostriedkov na úhrady výkonov v tomto segmente sa stále zvyšuje, povedala pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová.
Kým v roku 2002 vynaložila VšZP na výkony v jednodňovej zdravotnej starostlivosti 15 miliónov korún, v roku 2004 uzavrela zmluvy s 30 poskytovateľmi JCH, ktorým uhradila 66 miliónov korún. Vlani uzavrela zmluvy s 57 poskytovateľmi JCH a uhradila im za výkony okolo 229 miliónov korún, konštatovala Balážová.
Vo svete JCH odľahčuje náklady na drahý pobyt pacientov v lôžkových zariadeniach. O prípadných úsporách pre poisťovňu v podmienkach Slovenska je však ťažko hovoriť. Dôvodom je fakt, že výkony v zariadeniach JCH a nemocniciach nie sú financované jednotným a porovnateľným spôsobom, zdôraznila Balážová
Pre poisťovňu podľa Balážovej je podstatné rozširovať ponuku komfortnejších služieb v rámci JCH pre poistencov. Pacient ide po výkone do 24 hodín domov, nemusí byť hospitalizovaný, a teda byť dlho mimo domáceho prostredia.
VšZP má v súčasnosti najviac zmluvných pracovísk JCH v Bratislavskom (11), Prešovskom (10) a Košickom kraji (9). So šiestimi pracoviskami JCH má zmluvy v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji, s piatimi v Nitrianskom, Trnavskom a v Žilinskom kraji. Jednotlivé pracoviská poskytujú ambulantnú zdravotnú starostlivosť v jednom alebo aj vo viacerých medicínskych odboroch. Najviac je zastúpené očné lekárstvo, chirurgia, gynekológia, ortopédia a traumatológia. Zriaďovateľom pracovísk sú súkromné osoby alebo spoločnosti a nemocnice rôzneho typu.
Zariadenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti môžu podľa odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR poskytovať presne určené výkony, ktoré možno vykonať bez následnej hospitalizácie, v medicínskych odboroch chirurgia, ortopédia, úrazová chirurgia, plastická chirurgia, gynekológia a pôrodníctvo, oftalmológia, otorinolaryngológia, urológia, gastroenterológia a stomatochirurgia.
Podľa poznatkov VšZP prvé pracoviská JCH začali na Slovensku pôsobiť predovšetkým v oftalmológii a v chirurgii. Výkony sa poskytujú aj detským pacientom, najmä v ušnom, nosnom a krčnom a v očnom lekárstve.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:24