TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Danko sa bráni: Prácu som neutajil, len som zúžil okruh ľudí, ktorí sa s ňou môžu oboznámiť

26.09.2018, 14:13
Rigorózna práca Andreja Danka je v knižnici v Banskej Bystrici, je však verejnosti neprístupná.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) utajil svoju rigoróznu prácu len minulý týždeň v piatok. Potvrdila to Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. 

„Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici potvrdzuje existenciu rigoróznej práce JUDr. Andreja Danka z roku 2000, ale zároveň rešpektuje jeho podanie zo dňa 21. 9. 2018, ktorým vyjadril svoju vôľu nesprístupniť predmetnú rigoróznu prácu,“ povedala pre HN prorektorka univerzity Katarína Chovancová. 

V praxi to teda znamená, že do piatka minulého týždňa bola jeho práca voľne prístupná k nahliadnutiu v univerzitnej knižnici. Urobil tak 21. septembra, takmer dva týždne po tom, ako sa o zisk jeho titulu začali zaujímať novinári z Denníka N. 

Nejde o utajenie, bráni sa Danko

Danko svoju prácu neutajil, uviedol v reakcii pre HN jeho hovorca Tomáš Kostelník, ktorý tvrdí, že líder národniarov len "zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s prácou. Predseda parlamentu tak umožnil do práce nahliadať výlučne osobám zodpovedným na UMB v Banskej Bystrici."

Kostelník ďalej upozorňuje, že "predmetnú rigoróznu prácu nie je možné absolútne utajiť, podlieha však zákonom platným v roku 2000, a tak musí byť aj posudzovaná." Zároveň dopĺňa, že na Univerzite Komenského v Bratislave sa nenachádza žiadna Dankova práca, keďže vtedy nebola takzvaná diplomovka súčasťou štátnej skúšky.

Na otázku, prečo Danko "zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s prácou" práve nedávno, keď sa o ňu začali zaujímať médiá, nám jeho hovorca neodpovedal.

Dankova reakcia:

Titul JUDr. si píše od roku 2000

​Informácie o nezrovnalostiach s Dankovým rigoróznym konaním sa prvýkrát objavili v pondelok. Denník N vtedy napísal, že sa takmer dva týždne pred publikovaním článku snažili od šéfa parlamentu získať konkrétne odpovede.

Danko vo svojom životopise uvádza, že právo vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Podľa jej databázy tu aj ukončil vzdelanie s titulom Mgr. v roku 1998. Od roku 2000 si píše aj titul JUDr., informácie o jeho udelení však Univerzita Komenského v databáze nemá.

Šéf národniarov aj napriek tomu vo svojom pondelňajšom stanovisku neupresnil, kedy a kde titul získal. "Som riadny absolvent Univerzity Komenského Bratislava, riadne som ukončil aj doktorandské štúdium, ako aj advokátske skúšky. Všetky tituly, ktoré používam, sú získané legálnou cestou," povedal Danko. 

"Všetko je prekrúcané na atakovanie"

Následne ešte v pondelok večer našli reportéri RTVS v databáze univerzitnej knižnice na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici rigoróznu prácu, ktorú v roku 2000 odovzdal Andrej Danko. Nebolo však jasné, či ide o rovnakého Andreja Danka.

To, že predseda parlamentu získal titul JUDr. v Banskej Bystrici, napokon potvrdila aj Slovenská advokátska komora s tým, že má zapísaný titul na základe predloženej overenej kópie diplomu z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici z roku 2000.

Novinári sa následne k spomínanej práci chceli dostať cez univerzitnú knižnicu, bolo im to však zamietnuté, nakoľko je práca utajená - autor podpísal licenčnú zmluvu, ktorá škole zakazuje ju zverejniť. 

Danka si zastala aj ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Podľa nej je v poriadku, že Danko prácu nechce zverejniť. "Všetko je prekrúcané na atakovanie. Každý má právo na súkromie a chápem, že si ho chráni. Toto je osobná sféra každého človeka, ktorý má vlastné autorské dielo. Zrejme sa každý obáva toho, že veci budú zneužívané. Je to jeho právo a nemá byť na nikoho vyvíjaný nátlak," zdôraznila Lubyová.

Čo všetko v kauze Dankovho titulu nesedí?

  • V životopise píše, že vyštudoval len Univerzitu Komenského, tu však podľa dostupných informácií ukončil len magisterské štúdium.
  • Nikde neuvádza, kde a kedy získal titul JUDr.
  • Podľa informácií Slovenskej advokátskej komory, absolvoval šéf NR SR rigorózne konanie (na základe ktorého mu mohol byť udelený titul JUDr.) na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.
  • Túto školu však nespomína ani vo svojom životopise ani vo vyjadreniach.
  • Práca bola v univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici dostupná, až kým sa o ňu nezačali zaujímať novinári.
  • Danko tvrdí, že ukončil doktorandské štúdium, za to by však získal titul PhD. Akademický titul JUDr. sa udeľuje za rigorózne konanie.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:38