StoryEditor

Fico si môže škrtnúť ďalšie meno, Pellegirini definitívne vylúčil kandidatúru na prezidenta

26.09.2018, 13:00
Autor:
TASRTASRredred
Najlepším prezidentom by podľa Pellegriniho bol minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Premiér Peter Pellegrini dnes po rokovaní vlády hodnotil polročné pôsobenie jeho kabinetu. "Udalosti, za ktorých došlo k zmene vlády neboli vôbec optimistické. Mediálny obraz a nálada v spoločnosti boli komplikované a napäté,"  hovorí Pellegrini.

Premiér považoval za svoju zásadnú úlohu prispieť svojimi krokmi k tomu, aby nebola spochybňovaná autorita štátu. "Po šiestich mesiacoch sa nám podarilo splniť úlohu upokojiť atmosféru v spoločnosti. Atmosféra je pokojnejšia, ako v čase, keď vznikala vláda," konštatoval Pellegrini.  

"Netvrdím, že sa nám za šesť mesiacov podarilo odstrániť všetky problémy, ktoré našu krajinu ťažia, ale dúfam, že nikto nemôže namietať našu snahu," povedal. Slovensko podľa neho zažíva najlepšie obdobie od počiatku svojej existencie.

Premiér vo svojom prejave hovoril aj o situácii vnútri Smeru. Uviedol, že z pozície premiéra, ktorý nie je zároveň predsedom najsilnejšej koaličnej strany, sa mu vládne dobre. "Zatiaľ som sa nedostal do situácie, keď by som počas môjho vládnutia nemohol urobiť niečo, čo by som chcel urobiť," povedal Pellegrini.

Pripomenul, že keďže je podpredsedom strany, jej politické názory vznikajú aj za jeho účasti. "Spolupráca vo vnútri Smeru-SD funguje veľmi dobre a nie sú tam žiadne pnutia," zdôraznil. Byť premiérom bez toho, aby bol aj predsedom strany, je podľa Pellegriniho niekedy skôr výhodou. Nemusí riešiť administratívne úkony, napríklad v súvislosti s voľbami.

Pellegrini svoje rozhodnutie nezmení

Predseda vlády sa vyjadril aj k budúcoročným prezidentským voľbám. Na post prezidenta SR nemieni kandidovať. Svoje rozhodnutie nezmení. Chce dokončiť volebné obdobie ako predseda vlády. Najlepším prezidentom by podľa Pellegriniho bol minister zahraničia Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Premiér má podľa neho väčšie možnosti pomáhať ľuďom, prezident má byť skôr diplomat.

"Ja vidím, čo sa z pozície predsedu vlády dá urobiť. Prezident môže chodiť, usmievať sa, podpisovať, klásť vence... Ale reálne nemôže zmeniť zákon, dať peniaze, reálne nemôže ministrovi prikázať, aby niečo urobil," povedal premiér. Zároveň zdôraznil, že pozícia prezidenta je na Slovensku reprezentatívna a práve preto by sa na ňu najlepšie hodil práve Lajčák.

"Je to človek, ktorý vie otvárať Slovensku, našim podnikateľom, delegáciám, dvere na tých najvýznamnejších kľučkách sveta, čo doteraz máloktorý prezident na Slovensku dokázal. Miroslav Lajčák by bol najlepším prezidentom na najbližších päť, možno aj desať rokov," myslí si Pellegrini. Lajčák svoju kandidatúru opakovane odmietol.

Pellegrini má tiež podľa svojich slov pocit, že pri súčasnej ponuke prezidentských kandidátov to vyzerá, že "niektorí si z voľby prezidenta začínajú robiť žarty".

Strana nemusí postaviť vlastného kandidáta

Na definitívne rozhodnutie o tom, za kým bude stáť strana Smer-SD v prezidentských voľbách, je ešte dosť času. Médiám to dnes zhodne povedali podpredsedovia Smeru – minister hospodárstva Peter Žiga a vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši. Žiga konkrétnejšie naznačil aspoň to, že strana napokon nemusí postaviť vlastného kandidáta.

"Je viacero možností, o všetkých sa vedie diskusia a tá ešte nebola ukončená," referoval o rozhovoroch, pri ktorých sa má spomínať i podpora iného kandidáta.

Či to môže byť aj niekto z kandidátov koaličných partnerov, Žiga nevylúčil, osobne však za reálnejšiu možnosť považuje buď postavenie vlastného nominanta Smeru, alebo podporu niektorého z občianskych kandidátov.

Nič bližšie Žiga nepovedal. „Mediálne špekulácie, ktoré by nasledovali, by mohli mať vplyv aj na samotné rozhodnutie samotného kandidáta,“ argumentoval.

 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 03 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 04 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:30