Nicolas MaduroReuters
StoryEditor

Pri pokuse o atentát na Madura mohli hrať úlohu zahraniční diplomati

25.09.2018, 07:47
Autor:
TASRTASR
Maduro na pondelkovom stretnutí s ministrami kabinetu vyzval Organizáciu Spojených národov, aby spustila nezávislé vyšetrenie tohto incidentu.

Venezuelská vláda v pondelok vyhlásila, že diplomati z troch latinskoamerických krajín mohli zohrať úlohu pri pokuse o atentát na prezidenta Nicolása Madura.

Personál veľvyslanectiev Kolumbie, Čile a Mexika pôsobiaci v Caracase podporil alebo bol ochotný pomôcť tým, ktorí útok vykonali, uviedol venezuelský minister informácií Jorge Rodríguez.

"Sme pripravení predložiť ministrom zahraničných vecí Kolumbie, Čile a Mexika priznania zatknutých osôb," konštatoval Rodríguez a vyzval týchto ministrov, aby vyšetrili, akú úlohu mohli ich diplomati pritom zohrať. Všetky tri spomínané štáty odmietli obvinenia, ktoré minister vzniesol.

Agentúra AP pripomína, že dva drony naložené trhavinami vybuchli neďaleko Madura v čase, keď mal 4. augusta prejav na vojenskej slávnosti. Niekoľko vojakov utrpelo zranenia. Maduro ostal bez ujmy na zdraví, ale podľa venezuelských predstaviteľov išlo o pokus o jeho zabitie.

Maduro na pondelkovom stretnutí s ministrami kabinetu vyzval Organizáciu Spojených národov, aby spustila nezávislé vyšetrenie tohto incidentu. "Venezuelčania majú právo žiť v mieri, napriek všetkým tým sporom a problémov, ktoré máme," uviedol.

Venezuelskí predstavitelia v nedeľu oznámili zatknutie troch ďalších podozrivých, ktorí sa pridajú k už viac ako desiatim zatknutým osobám. Je medzi nimi aj opozičný poslanec a úrady by chceli zatknúť aj popredného opozičného poslanca Julia Borgesa, ktorý žije v Kolumbii.

Jej prezident Iván Duque, známy kritik Madura, uviedol v pondelok, že jeho krajina Borgesa Venezuele nikdy nevydá.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:59