TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Saková v Berlíne vysvetľovala únos Vietnamca. Ubezpečovala, že vyšetrovanie pokračuje

24.09.2018, 18:20
Autor:
TASRTASR
Obe krajiny podľa Sakovej tento prípad nevnímajú ako problém nemecko-slovenský, ale ako problém nemecko-vietnamský a slovensko-vietnamský.

Vyšetrovanie v prípade únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha z Nemecka do Vietnamu pokračuje. Ministerstvo vnútra SR poskytuje plnú súčinnosť.

Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) po pondelkovom stretnutí so svojím nemeckým kolegom Horstom Seehofferom v Berlíne. 

"V rámci údajného únosu sa najmä spolkový nemecký minister vnútra dožadoval informácií, ktoré kroky slovenská strana podnikla," uviedla Saková s tým, že naďalej poskytujú plnú súčinnosť pri vyšetrovaní a umožnili nemeckému vyšetrovateľovi účasť na všetkých výsluchoch, ktoré slovenská strana v prípade podnikla a podnikne. 

Obe krajiny podľa Sakovej tento prípad nevnímajú ako problém nemecko-slovenský, ale ako problém nemecko-vietnamský a slovensko-vietnamský.

Saková uviedla, že nemecký minister jasne deklaroval, že "je aj z nemeckej strany veľký záujem vniesť svetlo do tohto celého prípadu."

Prípad únosu vietnamského občana sa naďalej vyšetruje, figuruje v ňom aj Slovensko. Počas únosu vietnamského občana totiž mohol byť zneužitý slovenský vládny špeciál.

Rezort uviedol, že pri vyšetrovaní kauzy poskytujú maximálnu súčinnosť a odovzdali všetky požadované dokumenty.

V súvislosti s prípadom doteraz ministerka zbavila mlčania 44 osôb. Saková diskutovala o únose minulý mesiac okrem nemeckého ministra vnútra aj s nemeckým veľvyslancom na Slovensku Joachimom Bleickerom.

Okrem kauzy únosu vietnamského občana sa témy rozhovoru dotkli aj migračnej krízy a spolupráce v tejto problematike či vzájomnej policajnej spolupráce.

Na stretnutí sa zúčastnili aj prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský a riaditeľ národnej protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 05 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:17