StoryEditor

Danko si píše titul JUDr. Nie je jasné, kde a kedy ho získal

24.09.2018, 13:38
Predseda parlamentu používa titul doktor práv už 18 rokov. Kde ho získal, je záhada.

Oficiálny životopis predsedu SNS je na informácie strohý, píše sa v ňom, že v rokoch 1992 až 1998 študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. JUDr. Andrej Danko sa v obchodnom registri objavil až v roku 2000, dovtedy používal len magisterský titul. Ako doktor práv však v databáze univerzity nefiguruje.

Ako sa teda predseda národnej rady stal doktorom práv, jasné nie je. Isté nie je ani to, či titul získal na Univerzite Komenského, inú školu však v životopise neuvádza.

Len s magisterským titulom

Denník N, ktorý na prípad upozornil sa pokúšal dostať k záverečnej práci Danka, za ktorú mal dostať titul JUDr., tá však v knižnici Právnickej fakulty nie je. Danko po skončení školy začal pôsobiť vo vyštudovanom odbore, živil sa ako právnik.

Online databáza, v ktorej sa dajú vyhľadať údaje o viac ako štvrť milióne titulov, ktoré absolventi získali na Univerzite Komenského, vygeneruje informácie od založenia škola v roku 1919.

Na webe však upozorňujú, že databáza nemusí byť kompletná. Andrej Danko narodený v Revúcej tam figuruje len raz - s titulom Mgr. Zoznam je prístupný na webovej stránke školy, pri mene absolventa a jeho mieste narodenia je zverejnené, aký titul v ktorom roku od akej fakulty získal.

Danko: Je to pošpiňovanie z Denníka N

Andrej Danko, ktorý je práve na pracovnej ceste v Grécku, v reakcii tvrdí, že titul doktor práv získal legálne.

"Uráža ma dennodenné pošpiňovanie z Denníka N. Som riadny absolvent Univerzity Komenského Bratislava, riadne som ukončil aj doktorandské štúdium, ako aj advokátske skúšky. Všetky tituly, ktoré používam, sú získané legálnou cestou. Špinavé hry Denníka N hrať nebudem," vyhlásil Danko, ktorý je na pracovnej ceste v Grécku.

Doktorom práv sa stáva úspešný absolvent rigoróznej skúšky. Po doktorandskom štúdiu, ktoré Danko v reakcii spomína, sa nezískava titul JUDr., ale PhD. Tým však líder národniarov nedisponuje. 

Za útokmi média vidí Danko úvahy o jeho možnej prezidentskej kandidatúre. "Odkedy vyšli úvahy o mojej možnej kandidatúre na prezidenta, tak vedú špinavú a nekalú kampaň a prenasledujú nielen mňa, ale aj celú moju rodinu," doplnil Danko.

Záverečná práca v knižnici nie je

Denník N oslovil aj univerzitu, tá reagovala, že môže poskytnúť len informácie, ktoré sa dajú vyhľadať v databáze.

Záhada je aj to, prečo sa nedá dostať k rigoróznej práci Danka. V knižnici sú pritom dostupné celé záverečné práce aj z konca 90. rokov. Podľa mena autora sa dajú vyhľadávať aj v knižničnom online katalógu, záznam o Dankovej rigoróznej práci však neobsahuje.

Andrej Danko, ktorý je práve na pracovnej ceste v Grécku, pre portál webnoviny.sk povedal, že je absolvent Univerzity Komenského v Bratislave s riadne ukončeným doktorandským štúdiom.

„Uráža ma pošpiňovanie mena Denníkom N. Ich problém je, že zacítili možnosť mojej kandidatúry na prezidenta. Mesiac mi robia peklo zo života,“ vyhlásil predseda parlamentu. K tomu, prečo jeho práca nie je v knižnici, sa zatiaľ nevyjadril.

Pochybné tituly

Problém s titulmi mali v minulosti slovenskí aj českí politici. Bývalá ministerka spravodlivosti Taťána Malá skončila slovenskú Fakultu práva na Paneurópskej vysokej škole po podozrenia z plagiátorstva v diplomovej práci.

Po obvineniach z plagiátorstva skončili minister práce a sociálnych vecí Petr Krčál, ten mal podvádzať pri bakalárskej práci. Obaja exministri pôsobili vo vláde Andrea Babiša.

Na Slovensku bývalý podpredseda parlamentu a šéf KDH Ján Figeľ prepísal do dizertačnej práce brožúru o predvstupových rokovaniach s EÚ. Problémy s diplomami mali aj smeráci Renáta Zmajkovičová či Stanislav Kubánek.

01 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 02 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:34