TASR/AP
StoryEditor

Na Európu sa ženie silná búrka Knud, zasiahne aj Slovensko

21.09.2018, 17:56
Autor:
TASRTASR
V južnom Nórsku vietor vyvracal stromy a strhával strechy. Jednu osoby časť strechy z garáže zasiahla do hlavy.

Silná búrka Knud bičovala v piatok južnú Škandináviu; meteorologické služby už v predstihu odporúčali ľuďom, aby zostali v budovách a vyhli sa tak zásahu troskami.

Búrka sa ženie ďalej na Európu, postupne sa bude presúvať do stredu kontinentu. Počasie na Slovensku začne ovplyvňovať v noci na sobotu, keď sa výrazne ochladí. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA, ako aj portály Novinky.cz a iMeteo.sk.

Meteorológ vo štvrtok pre HNtelevíziu povedal, aké počasie nás čaká:

Vietor strhával strechy a vyvracal stromy

Búrka zasiahla v piatok okolo 15.30 h SELČ mesto Hanstholm na Jutskom polostrove na severe Dánska, uviedla dánska meteorologická služba.
V niekoľkých oblastiach strednej časti Jutského polostrova vyvracala stromy, doplnila tamojšia polícia.

V susednom Nórsku polícia a záchranári vyzvali obyvateľov na juhovýchode, aby nevolali na obvyklé telefónne čísla záchranných služieb, ak nejde o život ohrozujúcu situáciu, a zverejnili pre verejnosť náhradné číslo.

Nórska meteorologická služba vydala už skôr výstrahu najvyššieho stupňa pre časti južného Nórska z dôvodu silného vetra. O niekoľko hodín už strhával strechy a vyvracal stromy. Polície oznámila, že jednu osobu v južnom meste Kristiansand zasiahla do hlavy časť garážovej strechy.

V nórskom hlavnom meste Oslo zrušili 33 futbalových zápasov vrátane mládežníckej ligy, informovala tlačová agentúra NTB.

Elektrárne odhadli, že výpadky elektriny postihli približne 50-tisíc domácností v juhonórskom regióne Agder.

Obmedzenia vo vzduchu aj na mori

Letová prevádzka na letisku v Osle má podľa očakávania fungovať ako obvykle, ale niekoľko regionálnych letísk na juhu Nórska by mohli postihnúť odklady alebo rušenie letov. Uviedla to verejnoprávna stanica NRK s odvolaním sa na hovorkyňu štátnej spoločnosti Avinor, ktorá v Nórsku prevádzkuje väčšinu civilných letísk.

Prevádzkovatelia trajektov Color Line a Fjord Line zrušili plavby viacerých osobných trajektov premávajúcich medzi prístavmi v Nórsku a Dánsku, pričom spoločnosť Stena Line zrušila niekoľko plavieb trajektov medzi Švédskom a Dánskom.

Škandinávski meteorológovia varovali, že silný vietor môže v nárazoch dosahovať až rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a vyvolať vlny vysoké až desať metrov v prielive Skagerrak medzi Nórskom, Švédskom a severom Jutského polostrova v Dánsku.

Príchod do strednej Európy

Výpadky elektriny hlásili aj z južného Švédska. Verejné služby v Nórsku i Švédsku sa pripravovali na odpratávanie stromov popadaných počas búrky. Niektoré regionálne železničné linky v západnom Švédsku preventívne dočasne zrušili a nebudú premávať až do sobotňajšieho popoludnia.

Česko a Rakúsko by mala búrka zasiahnuť na prelome týždňa. Silný západný až severozápadný vietor bude fúkať v noci na pondelok a v priebehu pondelka, upozornili meteorológovia z Českého hydrometeorologického ústavu. Na hrebeňoch českých hôr by sa mal v pondelok objaviť sneh.

V rakúskych Alpách bude mať vietor silu orkánu, nad 118 kilometrov za hodinu, dodal portál Novinky.cz.

01 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží 05 - Modified: 2024-04-13 10:09:43 - Feat.: - Title: Čaká nás slnečná nedeľa, teploty vystúpia až na 26 stupňov Celzia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:27