Prezident Andrej Kiska vymenoval 55 nových vysokoškolských profesorovTASR/M. Baumann
StoryEditor

Kiska menoval za profesora aj muža, ktorého usvedčili z plagiátorstva. Prezident na to reagoval

19.09.2018, 21:24
Autor:
TASRTASRlmlm
Kauza okolo Vanderku vznikla v roku 2012. Išlo o knihu Teória športu a tréningu.

Medzi tými, ktorých dnes vymenoval prezident Andrej Kiska za profesorov, je aj dekan telovýchovnej fakulty Univerzity Komenského Marián Vanderka.

Informáciu priniesol Denník SME na svojom webe. Ide o kontroverzného dekana, ktorého pred dvomi rokmi komisia školy usvedčila z plagiátorstva.

"Ste to práve vy, ktorých hlas potrebujeme počuť pri všetkých tých diskusiách v spoločnosti. Potrebujeme ho počuť, aby sme našu krajinu pohli ďalej," povedal pritom Kiska v paláci.

Reakcia Kisku

"Vo svojom príhovore pri vymenovaní profesorov prezident Andrej Kiska za prítomnosti predstaviteľov ministerstva školstva, Akreditačnej komisie a rady vysokých škôl povedal, že v školstve máme aj také praktiky, za ktoré by sme sa za normálnych okolností mali hanbiť," povedal v reakcii pre Denník SME hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Profesorský titul podľa jeho slov nie je len ocenením doterajšej práce, ale aj záväzkom. Kauza okolo Vanderku vznikla v roku 2012. Išlo o knihu Teória športu a tréningu, ako pripomína denník SME, ktorú vydala štvorica autorov Tomáš Kampmiller, Marián Vanderka, Eugen Laczo a Pavol Peráček.

Univerzita potvrdila plagiátorstvo

Neskôr vysvitlo, že prví traja autori okopírovali staršie texty z učebníc, ktoré písal ich zosnulý kolega Roman Moravec, autori ho však neuviedli ako zdroj. "Komisia konštatovala, že poukázanie na plagiátorstvo v danej veci bolo opodstatnené, i keď autori uvádzali dôvody, ktoré ich k tomu viedli," povedal pred rokom rektor univerzity Karol Mičieta.

Vanderka čelil aj inému problému. V novembri minulého roka mal strčiť do dôchodcu a zhodiť ho na zem po tom, ako mu pri parkovaní neuhol z príjazdovej cesty. Polícia incident vyšetrila ako priestupok.

Kiska dnes ďalej povedal, že najväčšou úlohou profesorov je podľa prezidenta zmeniť školstvo. "Som presvedčený, že školstvo pohneme ďalej a vysoké školstvo má v tomto nesmierne dôležitú úlohu," vyhlásil prezident. Zdôraznil, že tí, ktorí si myslia, že lepšie školstvo za nich vybojuje niekto iný, si možno lepšie školstvo nezaslúžia.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:08