StoryEditor

Spontánne rozhodnutie, ktoré čakal málokto. Čo sa dialo na výbore pred Imreczeho rezignáciou?

19.09.2018, 15:28
Autor:
TASRTASRchocho
František Imrecze novinárom potvrdil, že rezignovať sa rozhodol spontánne po rokovaní výboru.

Rozhodnutie riaditeľa finančnej správy Františka Imreczeho rezignovať bolo také nečakané, že by mohlo prekvapiť aj jeho šéfa, ministra financií Petra Kažimíra. Urobil tak na zasadnutí výboru pre financie a rozpočet.

Nevedel to ani Kažimír

Čo ho však k takémuto spontánnemu rozhodnutiu viedlo? Podľa toho, čo vo svojom zdôvodnení povedal, to boli kritika a útoky zo strany opozičných poslancov.

"Mňa veľmi trápi, že niektorí politici proste znevažujú prácu zamestnancov finančnej správy, ich aj mňa označujú za neschopných ľudí s neadekvátnym vzdelaním a za zlodejov," povedal.

"Čo rozhodne dovoliť nemienim, aby zamestnanci finančnej správy a inštitúcia ako taká trpela za to, že ja som sa stal politickým terčom hochštaplerskej politiky strany SaS," vyhlásil Imrecze a následne oznámil svoju rezignáciu.

"To je tým dôvodom, prečo som to urobil teraz, počas tohoto výboru. Viete ho prví. Samozrejme, ďalší krok bude stretnutie s pánom ministrom (ministrom financií Petrom Kažimírom, pozn. red.)," dodal Imrecze na záver zasadnutia parlamentného výboru pre financie a rozpočet, kam prišiel informovať poslancov ohľadne správy OLAF o colných podvodoch na Slovensku.

Neskôr novinárom potvrdil, že sa rozhodol spontánne po rokovaní a dôvodom bolo správanie zo strany opozičných poslancov. Jeho ďalším krokom je, tak ako avizoval už na výbore, že svoje rozhodnutie oznámi.

Na výbore čelil kritike

Opozícii však Imreczeho vysvetlenia v tejto kauze nestačili a viackrát sa s jej predstaviteľmi dostal do rozržky. Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) počas výboru vyhlásil, a že colné podvody na Slovensku sa opäť rozbehli od leta minulého roka. Tvrdil to na základe dát Eurostatu, podľa ktorých prudko klesli priemerné deklarované ceny textilu a prudko stúpli jeho objemy.

Imrecze dáta nespochybnil, ale uviedol, že finančná správa pracuje s colnou nomenklatúrou, teda s inými dátami ako Beblavý. Poslanec OĽaNO Eduard Heger sa zase zaujímal o priemerné ceny textilu a o to, ako konala finančná správa pri samotnom colnom konaní.

Podľa Jozefa Rajtára (SaS) sú colné podvody výsledkom práce organizovaných zločineckých skupín. Naznačil, že za vysokými podhodnotenými dovozmi môže byť exzamestnanec finančnej správy Daniel Čech, ktorý mal v minulosti pracovať práve v obchode s čínskym tovarom.

"Pán Rajtár strašne klame"

"Organizovaná zločinecká skupina zariadi, kam tovar príde a ako sa preclí. O tomto hovorí správa OLAF-u, ktorý je vyšetrovací orgán. Doteraz ste nepodali trestné oznámenie, ani po prevalení tejto kauzy, aby to začala vyšetrovať prokuratúra," myslí si Rajtár.

Imrecze mu oponoval s tým, že ho označil za "politického demagóga". "Pán Rajtár strašne klame. Kde beriete mandát znevažovať a spochybňovať ľudí. Vy ste neprišli za jediným colníkom, aby ste zistili fakty, ako funguje colné konanie. Zaujíma vás len politická demagógia, ktorú prezentujete," adresoval Rajtárovi Imrecze.

Okrem toho vyčíslil, že v súčasnosti je vedených 19 trestných konaní v celkovej hodnote 130 miliónov eur. "Väčšina z nich je prerušená, pretože dôkazné bremeno chýba," vysvetlil Imrecze.

01 - Modified: 2023-09-04 10:07:14 - Feat.: - Title: Pokračuje proces s guvernérom NBS Kažimírom, prítomný je aj svedok Imrecze 02 - Modified: 2023-08-08 10:46:37 - Feat.: - Title: Kaliňákovi zrušili obvinenie v kauze doplácania platu Imreczemu na základe paragrafu 363 03 - Modified: 2023-07-22 06:11:11 - Feat.: - Title: Kažimír o obžalovaných priateľoch: Jeho vzťah s Brhelom mal vývoj, od Slahučku kúpil vilu 04 - Modified: 2023-07-20 07:50:03 - Feat.: - Title: Na súde pokračuje proces s Kažimírom. Kvôli daňovému tajomstvu vylúčili verejnosť 05 - Modified: 2023-07-03 13:47:56 - Feat.: - Title: Začína sa ostro sledovaný proces: Prokurátor opísal, ako mal Kažimír odovzdať úplatok, ten sa bráni
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:52