Reuters
StoryEditor

Slovenský biskup čelí trestnému oznámeniu zo zneužitia dieťaťa, už je známe jeho meno

19.09.2018, 15:10
Autor:
klkl
Biskup mal podľa teológa Miroslava Kocúra zneužívať len šesťročné dievča.

Slovenský biskup mal sexuálne zneužívať len šesťročné dieťa. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Teológ a bývalý kňaz Miroslav Kocúr v rozhovore pre Denník N priznal, že vie o prípade slovenského biskupa, ktorý zneužíval deti. Jeho meno však konkretizovať nechcel. Ako uviedol Kocúr, existuje nahrávka istej televízie, v ktorej biskupa konfrontovali priamo jeho obete.  

Na obvinenia reagovala košická eparchia gréckokatolíckej cirkvi. Zverejnila, že ide o biskupa vladyku Milana Chautura. Biskup obvinenia odmieta.  

Televíziou, ktorá má mať nahrávku, na ktorej sa biskup stretol so svojou obeťou, je RTVS, ktorá na reportáži ešte pracuje.

Informácie o mene biskupa priniesol Denník N

Natočili ho na kameru

Teológ hovorí, že biskupa pozvali na stretnutie s tým, že chceli natáčať reláciu v štýle Pošty pre teba. Tam za ním prišli dve dievčatá, ktoré nespoznal. "Nevedel, tak mu jedna z nich povedala, že keď mala šesť rokov, obchytkával ju, potom ju vzal do izby a ukájal sa nad ňou. Dodala, že s tým musí žiť a dodnes sa s tým nevie vyrovnať," popísal celú situáciu teológ.

Celé video mal následne stopnúť riaditeľ televízie. Meno biskupa zverejniť nechcel s tým, že by to podľa neho mala urobiť samotná cirkev. 

O prípad sa zaujíma aj IĽP, ktorý na biskupa podal trestné oznámenie. 

Trestné oznámenie

„Rozhodli sme sa podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, nakoľko medializované vyjadrenia neobsahujú priamo meno biskupa, no viaceré indície by mali relevantným orgánom jeho identifikáciu umožniť. V trestnom oznámení sme tieto informácie uviedli. Dúfame, že vzhľadom na závažnosť týchto obvinení budú orgány činne v trestnom konaní skutočne konať a to bez zbytočného odkladu.“ informoval právnik IĽP Daniel Grejták.

Sexuálne zneužívanie predovšetkým detí je v cirkvi veľkým problémom a na verejnosť sa dostáva čoraz viac informácií o množstve kňazov, ktorí sa ho dopúšťajú. Správa Kráľovskej komisii v Austrálii priniesla zistenia, že v priebehu 60 rokov (za roky 1950 až 2010) zneužívalo deti až sedem percent kňazov.

Na povrch vyplávalo aj sexuálne zneužívanie, ktorého sa dopúšťal vysokopostavený americký kardinál Theodore McCarrick, rezonovali aj prípady z Nemecka. 

01 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 02 - Modified: 2024-03-09 15:21:34 - Feat.: - Title: V Poľsku rezignoval biskup, ktorý kryl prípady sexuálneho zneužívania 03 - Modified: 2024-03-01 20:04:38 - Feat.: - Title: V Rakúsku vyšetrujú 17 tínedžerov pre sexuálne zneužívanie dievčaťa 04 - Modified: 2024-02-22 07:52:24 - Feat.: - Title: Fico ustúpil tlaku verejnosti. Pri znásilnení by mali platiť doterajšie premlčacie doby, rozhodla vláda 05 - Modified: 2024-02-21 14:38:14 - Feat.: - Title: Páchatelia sexuálneho násilia v Británii si nebudú môcť zmeniť meno
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:07