TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Europoslanci sú znepokojení návratom kontroverzných ľudí do funkcií

18.09.2018, 20:38
Autor:
ČTKČTK
Delegácia europoslancov prišla na Slovensko, aby skontrolovali stav vyšetrovania Kuciakovej vraždy.

Na Slovensku pretrvávajú obavy z korupcie, ktorá podkopáva princípy právneho štátu. Napriek výmene vlády sa v praxi veľa nezmenilo.

Po dvojdňovej misii skupiny poslancov Európskeho parlamentu na Slovensku to dnes novinárom povedala šéfka delegácie Sophie in 't Veldová z Holandska.

Nepriamo tiež kritizovala nové pôsobenie bývalého slovenského policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý rezignoval po doteraz nevyšetrenej vražde novinára Jána Kuciaka a začal pôsobiť ako poradca na ministerstve vnútra ako aj u českého ministra vnútra.

"Spozorovali sme isté záležitosti, ktoré nás napĺňajú obavami. Sú tu náznaky korupcie, čo podkopáva atribúty právneho štátu. Je možné pozorovať chýbajúci proaktívny prístup na odhaľovanie korupcie," uviedla in 't Veldová.

V poradí druhú misiu na Slovensku absolvovali europoslanci po vražde Kuciaka a jeho partnerky, ktorá podľa prokuratúry súvisela s investigatívnou prácou novinára. Kuciak sa naposledy venoval prepojeniam blízkych spolupracovníkov bývalého premiéra Roberta Fica na podnikateľa označovaného médiami za blízkeho mafii.

Fico v záujme riešenia politickej krízy po Kuciakovej vražde rezignoval, v novej vláde však zostala väčšina ministrov Ficovho kabinetu.

"Na Slovensku síce existuje snaha riešiť situáciu, ale nie je tu jednoznačná snaha dištancovať sa od toho, čo sa stalo v minulosti. Prepojenie na organizovaný zločin treba potrestať," povedala in 't Veldová.

Tí istí ľudia

Europoslankyňa tiež kritizovala skutočnosť, že predstavitelia slovenských inštitúcií po vynútenom odchode z funkcie prejdú na inú pozíciu. "Sú to rovnakí ľudia, ktorí sa objavujú na scéne. Je potrebné urobiť hrubú čiaru za minulosťou," uviedla.

Napríklad bývalý slovenský policajný prezident Gašpar, ktorého odchod z funkcie šéfa polície požadovali aj demonštranti počas mohutných protestov po Kuciakovej vražde, sa po rezignácii stal poradcom ministrov vnútra na Slovensku i v Česku.

Únos Vietnamca

In 't Veldová tiež poukázala na možné zapojenie Bratislavy do únosu bývalého vietnamského komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanh z Nemecka do vlasti.

Slovensko poskytlo vietnamskej vládnej delegácii, ktorá sa v Bratislave stretla s vtedajším slovenským ministrom vnútra Róbertom Kaliňákom, vládne lietadlo na cestu z Prahy do Bratislavy a následne zo slovenskej metropoly do Moskvy.

Kaliňák, ktorý už nie je ministrom v súčasnej vláde Petra Pellegriniho, vedomé zapojenie Slovenska do možného únosu Vietnamcov odmietol.

Zo Slovenska sa delegácia europoslancov presunie na podobnú misiu na Maltu, kde bola vlani zavraždená reportérka Daphne Caruanová Galiziová.

Premiér Pellegrini po stretnutí s europoslancami

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 03 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Dva mesiace pred voľbami v Smere ešte nevedia, do akej frakcie sa zaradia. Progresívci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:12