StoryEditor

VIDEO: Ďalší horiaci rušeň. Desiatky ľudí išli po koľajniciach pešo

18.09.2018, 19:05
Autor:
TASRTASRtbatba
Išlo o už minimálne tretí prípad za posledný týždeň.

Dnes v popoludňajších hodinách opäť horel rušeň. Stalo sa tak okolo 18:20 v úseku Topoľnica-Šaľa. Išlo o regionálny expres, ktorý vyráža z Bratislavy o 17:31 a konečnú stanicu má v Nových Zámkoch.

Podľa výpovede cestujúceho začal vlak hlasno trúbiť a o pár sekúnd na to aj prudko brzdiť. Po zastavení bolo vidieť, ako sa z rušňa valí hustý čierny dym. 

Po internete začali kolovať fotky horiaceho rušňa. Pri požiari dokonca došlo aj k prehoreniu troleja a premávka bola prerušená.  

Desiatky cestujúcich išli po koľajniciach pešo. Ide o už minimálne tretí prípad za posledný týždeň.

Vlaková doprava v úseku Galanta - Šaľa by už mala byť čiastočne obnovená, a to na druhej traťovej koľaji. Uviedol to uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. 

"Krízový štáb zasadol rýchlo. Cestujúci neboli ohrození, v spolupráci s hasičmi boli prevezení do Šale a odtiaľ boli rozvážaní náhradnou dopravou," priblížil Kováč.

Náhradnou autobusovou dopravou boli prevážaní cestujúci z osobných vlakov, ktorí v danom úseku uviazli. 

Tretí prípad za týždeň

​V sobotu horel rušeň v Pezinku, v nedeľu zasa na stanici Zohor v Malackom okrese.

„Železničná doprava dnes trpí tým, že sa do nej desiatky rokov neinvestovalo. Plne si uvedomujeme, že vozidlový park ZSSK je do značnej miery zastaraný,“ priznáva rezort dopravy. Väčšina našich rušňov totiž jazdí už 40 až 50 rokov. Priemerný vek celého vozidlového parku aj s vozňami je zas 21 rokov.

Rezort čerpá eurofondy

Nepriaznivý stav sa rezort v súčasnosti snaží zvrátiť najmä čerpaním eurofondov: „Do údržby starých vozidiel sa investujú nemalé finančné prostriedky, ktoré sa každý rok zvyšujú. Zároveň dochádza aj k obnovovaniu parku vozidiel novými rušňami a vozňami. V priebehu minulého a tohto roka do portfólia rušňov pribudlo 10 nových rušňov Vectron, ktoré boli prenajaté na obdobie 10 rokov.“ Zo zdrojov EÚ sa momentálne obstaráva aj 21 nových dieselových motorových vlakov.

Správca infraštruktúry, teda Železnice Slovenskej republiky, tiež postupne modernizuje koľaje a trakčné vedenie z európskych zdrojov.

No aj napriek tomu sa rýchliku podarilo vedenie na zrekonštruovanej trati pretrhnúť, čo sa nestalo prvýkrát.

Hovorkyňa Železníc Martina Pavlíková tvrdí, že príčiny takýchto incidentov sú vždy veľmi individuálne a nedajú sa zovšeobecniť. „Na dôkladné vyšetrenie udalosti je čas 30 dní. Ak budú potrebné ďalšie posudky, môže to trvať dlhšie,“ uzavrela.

  

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:19