StoryEditor

Reakcie na Šefčovičovu kandidatúru. Držím mu palce, bol by to megaúspech, tvrdí Sulík

17.09.2018, 17:18
Autor:
chochoTASRTASR
Slovenská politická scéna reaguje na ambíciu eurokomisára pozitívne, a to vrátane predstaviteľov opozície.

Slovák sa chce postaviť do čela Európskej únie. Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes oficiálne oznámil svoju kandidatúru na post šéfa Európskej komisie, ktorý aktuálne vykonáva Jean-Claude Juncker.

Slovenská politická scéna reaguje na jeho ambíciu pozitívne, a to vrátane predstaviteľov opozície.

Vie, aký je reálny život

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadril Šefčovičovi plnú podporu. Pellegrini tak urobil na záver tlačovej konferencie pri príležitosti spoločného zasadnutia vlád Slovenskej a Českej republiky, ktoré sa uskutočnilo v Košiciach.

Ako slovenský premiér povedal, Šefčovič sa stal hlavným lídrom kandidačnej listiny európskych socialistov v nasledujúcich európskych voľbách.

„Som veľmi rád, že predstaviteľ, ktorý je aj zástupcom socialistickej rodiny a zástupcom strany Smer-SD, má takú vysokú ambíciu. Myslím si, že je to veľmi kvalitný človek, ktorý nežije v bubline. Je to človek, ktorý veľa cestuje, načúva a vie, aký je reálny život v Európe a čo skutočne trápi Európanov. Myslím si, že priority, ktoré dnes predstavil v rámci svojej kandidatúry, jasne cielia veci, ktoré trápia Európu. Želám mu veľa zdaru v tejto kandidatúre a chcem mu vyjadriť plnú podporu, moju osobnú, ako aj celej strany a, pevne verím, aj vlády Slovenskej republiky,“ dodal s tým, že podľa neho je Šefčovič človek, ktorý má právo uchádzať sa o spomínaný post.

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík drží palce podpredsedovi Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Marošovi Šefčovičovi v jeho kandidatúre za šéfa EK. Pre Slovensko by bol zisk tohto postu podľa Sulíka "megaúspech".

"Viem, je to eurokomisár nominovaný Smerom a tiež viedol kandidátku Smeru do eurovolieb v roku 2014. Napriek tomu mu držím palce. Svoju robotu si robí, pokiaľ to viem posúdiť, kvalitne, nikdy sa neznížil k osobným útokom a správa sa korektne. Pre Slovensko by to bol megaúspech, keby malo predsedu komisie," uviedol Sulík. Šefčovič je podľa neho jediný, kto má čo len náznak šance.

Veríme, že nesklame naše očakávania

Šefčovič bude serióznym kandidátom na post predsedu EK. Rozhodujúci však bude výsledok eurovolieb v máji budúceho roka, čo rozhodne, ktorá frakcia bude nominovať budúceho šéfa EK. V reakcii to uviedol Most-Híd.

"Už aj to, že pán Maroš Šefčovič získal podporu deviatich sociálnodemokratických strán z členských štátov Európskej únie, je dôkazom toho, že odvádza kvalitnú prácu. Je dobrý odborník, má dlhoročné skúsenosti, má víziu. Určite bude serióznym kandidátom," poznamenal Most-Híd.

Hnutie Sme rodina je rado, že Slovensko má relevantného kandidáta v súboji o post predsedu Európskej komisie (EK).

"Pevne veríme, že ak by bol Maroš Šefčovič v súboji o tento post úspešný, nesklame naše očakávania," uviedlo hnutie cez svoje tlačové oddelenie.

Šefčovič by vedel presadzovať vyváženejšie postoje

Predseda Európskej komisie (EK) je jedným z najdôležitejších postov v Európskej únii (EÚ). Ak by ho Slovensko získalo, bola by to preň veľká česť a zároveň zodpovednosť. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová v súvislosti s kandidatúrou podpredsedu EK pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča na tento post.

Remišová dodáva, že jeho kandidatúra je zatiaľ skôr v teoretickej rovine. "Keďže je iba jedným z kandidátov socialistov na tento post. Svojho kandidáta bude táto politická skupina iba vyberať," doplnila s tým, že Šefčovičovi však drží palce.

"Mnohí predsedovia Komisie pochádzali z menších krajín a dokázali priniesť nový pohľad a riešenia problémov, ktoré EÚ trápia. Bez ohľadu na stranícku príslušnosť držím Slovensku a Marošovi Šefčovičovi palce," povedala Remišová.

Šefčovič bude podľa jej slov kandidátom európskych socialistov. "S mnohými ich myšlienkami a názormi na usporiadanie EÚ alebo migráciu síce nesúhlasím, no verím, že pán Šefčovič by v týchto otázkach, ak uspeje, vedel presadzovať vyváženejšie postoje," doplnila.

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:08