StoryEditor

Prokurátor zverejnil tvár muža, ktorý mohol byť blízko miesta vraždy Kuciaka

17.09.2018, 12:46
Autor:
chocho
Z takmer 30 verzií dvojnásobnej vraždy, s ktorými vyšetrovatelia pracovali na začiatku, aktuálne preverujú dva okruhy Kuciakovej práce.

Počas vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bolo zadržaných 7 podozrivých osôb, ktoré však boli kvôli absencii dôkazov prepustené. Všetci boli Taliani.

Informoval o tom na tlačovej konferencii prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Kedže ide o prokurátora odboru všeobecnej kriminality, ktorý sa zoberá prípadmi organizovaného zločinu, jeho meno ani fotografie tváre na pokyn Úradu špeciálnej prokuratúry nezverejňujeme. 

Obvinených nemajú

Z takmer 30 verzií dvojnásobnej vraždy, s ktorými vyšetrovatelia pracovali na začiatku a súviseli tak s Kuciakom, ako s Kušnírovou, aktuálne preverujú dva hlavné okruhy Kuciakovej novinárskej práce, keďže je dokázané, že dôvodom vraždy bola práve tá.

Išlo o "vraždu úkladnú, vykonanú profesionálnym vrahom a na objednávku".

"Obvinených nemáme, zatiaľ sme stále v štádiu, že nemáme konkrétnych páchateľov," priznal prokurátor. Spolupráca s Europolom priniesla posun vo vyšetrovaní, tvrdí. Nepriblížil však aký. Rovnako bola podľa prokurátora prínosná spolupráca s FBI.

Muž, ktorý môže vedieť viac

Zverejnil identikit osoby, ktorá podľa neho môže mať bližšie informácie o vražde alebo o osobách, ktoré sa na nej mohli podieľať.

ÚŠP

"Osoba sa mohla pohybovať v okolí miesta vraždy v čase spáchania skutku," vyhlásil. "Čo videl, to sa od neho chceme dozvedieť," spresnil. Či môže ísť o páchateľa, je podľa neho v súčasnosti špekulácia.

Osobu, ktorej identikit zverejnil, prokurátor zároveň vyzval, aby sa sama prihlásila.

"Možný svedok má asi 30 rokov, nakrátko ostrihané vlasy, bradu a fúziky," približuje polícia na svojom oficiálnom facebookovom účte.

S chybami sa vysporiadali

Ďalšie informácie o tejto osobe sú, ale prokurátor to nechcel ďalej "rozpitvávať". Potvrdil však, že polícia týmito informáciami disponuje.

Podľa prokurátora sa vyšetrovací tím dokázal vysporiadať s pochybeniami, ktoré sa urobili na začiatku vyšetrovania. "To máte ako s rozbitou miskou, že ju dokážete zlepiť, ale určité stopy po tom rozbití zostanú... Tie chyby, ktoré vznikli, sa podarilo inými úkonmi napraviť, ale už tá informácia o tom, že tam niečo bolo pobabrané, tam zostala," vyjadril sa.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

01 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 02 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 03 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 04 - Modified: 2024-03-18 18:39:57 - Feat.: - Title: Zastavili vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Špirka 05 - Modified: 2024-03-18 07:59:14 - Feat.: - Title: Sťahovanie špeciálnych prokurátorov: Prípady by im mali zatiaľ zostať, prídu zrejme o vyšší plat či ochranku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:16