StoryEditor

Vláda plánuje zvýšiť platy vojakom, vyhlásil Pellegrini

14.09.2018, 16:28
Autor:
TASRTASR
Minulosť slovenskej armády bola podľa premiéra poznačená aj hospodárskou krízou.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) zdôraznil úlohu modernizácie armády slúžiacej na obranu Slovenskej republiky. V rámci piatkového kontrolného dňa na Ministerstve obrany (MO) SR ocenil postup rezortu a jeho šéfa Petra Gajdoša (SNS) pri modernizácii vybavenia Ozbrojených síl (OS) SR.

"Za posledné mesiace, resp. počas tejto vlády, sme svedkami naozaj najrozsiahlejších investícii do modernizácie OSSR. Sú to rozhodnutia, ktoré nie vždy sú jednoduché a vyžadujú si aj určitú úroveň politickej odvahy, ale myslím, že doterajšie rozhodnutia Bezpečnostnej rady, vlády SR a samotného ministerstva obrany boli správne," uviedol premiér.

Minulosť slovenskej armády bola podľa neho poznačená aj hospodárskou krízou, čo sa odrazilo na nízkych investíciách do modernizácie obrany. V súčasnosti sa podľa neho vytvára zdravý priestor aj na takéto kroky. Pellegrini ocenil nákup 14 nových stíhačiek F-16 a postup vedenia MO pri vyjednaní dohody s americkou stranou. Ocenil tiež snahu zapojiť do opravy a údržby strojov aj Letecké opravovne Trenčín.

Vládu čakajú podľa Pellegriniho ďalšie dôležité rozhodnutia. Po rozhodnutí o nákupe 25 nových systémov Zuzana 2 a o nákupe radarových systémov sa bude rozhodovať o definitívnom nákupe obrnených vozidiel 8x8 a vojenských vozidiel 4x4.

S ministrom obrany počas kontrolného dňa hovorili aj o nedostatočnom obsadení pozícií v armáde. "Trápi nás nedoplnenosť ozbrojených síl, ktorá je zhruba na 75 percent. Je to aj tým, že vytvárame nové jednotky a chceme ich doplniť až vtedy, keď bude bojová technika, aby mali na čom cvičiť a pripravovať sa na obranu SR, pretože modernizácia a budovanie ozbrojených je v prvom rade na zabezpečenie obrany SR a bezpečnosti jej občanov," doplnil Gajdoš.

V súvislosti so zvyšovaním motivácie vojakov a potenciálnych nových členov OSSR plánuje vláda zvýšiť platy vojakom. "Na základe rozhodnutia o zvýšení platu štátnym zamestnancom a verejnej správy o 20 percent v nasledujúcich 12 mesiacoch štát počíta aj s tým, že aj vojakom bude zvýšený plat o desať percent od 1. januára 2019 a v roku 2020 o ďalších desať percent," uviedol premiér. Za motiváciu premiér považuje aj samotnú modernizáciu armády. Gajdoš potvrdil, že v nej bude pokračovať.

Návšteva ministerstva premiérom Pellegrinim je podľa poslanca Národnej rady SR Ľubomíra Galka (SaS) pokračovaním premiérovho PR. Rezort obrany podľa neho nie je riadený verejným záujmom.

"Táto vláda nič nepreinvestovala, čo by sa dalo považovať za modernizáciu Ozbrojených síl SR ako súčasť kolektívnej obrany NATO. Zatiaľ len od boku strieľa miliónmi eur. To je názor odborníkov. Návšteva ministerstva obrany premiérom Pellegrinim ukazuje na jeho slabosť pomenovať veci pravým menom, že rezort obrany nie je riadený verejným záujmom, ale emisárom predsedu SNS pánom Hoľkom," reagoval.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:47