StoryEditor

Prieskum: Kiska ostatných lídrov valcuje, viac ľudí ako Ficovi neverí len Kotlebovi

13.09.2018, 11:09
Autor:
pebpebklkl
Ako posledný skončil Marian Kotleba, ktorému verí iba 17 percent respondentov.

Jednoznačne najdôveryhodnejším politikom na Slovensku zostáva prezident Andrej Kiska. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO mu dôveruje až 62 percent respondentov. Od aprílového prieskumu rovnakej agentúry však ide o pokles o päť percentuálnych bodov.

Na druhom mieste sa s veľkým odstupom nachádza premiér Peter Pellegrini, ktorému dôveruje 48 percent opýtaných. Takmer rovnaký počet (45 percent) však podpredsedovi Smeru nedôveruje. Od apríla sa však Pellegriniho dôveryhodnosť zvýšila o sedem percentuálnych bodov.

​Polepšil si aj líder koaličnej strany Most-Híd a prezidentský kandidát Béla Bugár. Tomu dôveru vyjadrilo 45 percent respondentov, v apríli to bolo len 37. Nedôveruje mu v súčasnosti 51 percent opýtaných, čo je pokles z 58 v apríli.

Nasleduje predseda najsilnejšej opozičnej strany SaS, europoslanec Richard Sulík, ktorého dôveryhodnosť rovnako mierne rástla. Podľa výsledkov prieskumu mu dôveruje 40 percent opýtaných, pri poslednom podobnom prieskume to bolo 37.

​Veľmi mierne si polepšil aj líder národniarov Andrej Danko, ktorému v apríli dôverovalo 35 percent opýtaných. Podľa aktuálneho prieskumu to je už 37 percent.

Hlina dopláca na to, že je málo známy

Dôveryhodnosť opozičných lídrov Borisa Kollára (34 percent) a Igora Matoviča (32 percent) od posledného prieskumu stagnuje.

Až za nimi nasleduje bývalý premiér a šéf Smeru Robert Fico. Podľa aktuálneho prieskumu mu dôveruje 27 percent ľudí, zatiaľ čo až 70 percent mu nedôveruje. V apríli boli čísla veľmi podobné, dôverovalo mu 24 percent opýtaných a nedôverovalo 72 percent opýtaných.

Nasleduje Alojz Hlina, ktorému dôveruje 24 percent opýtaných. Líder mimoparlamentného KDH však trpí najviac tým, že ho ľudia nepoznajú. Nevedelo sa k nemu vyjadriť až 30 percent opýtaných – pri všetkých ostatných politikoch to bolo pod desať percent.

Ako posledný skončil Marian Kotleba, ktorému verí iba 17 percent respondentov. Od apríla ide o pokles o štyri percentuálne body. Až 78 percent opýtaných sa vyjadrilo, že Kotlebovi nedôverujú.

Pellegrini za prezidenta? Smer by riskoval

Hoci si Pellegrini oproti aprílu polepšil o sedem percentuálnych bodov, riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích pre HNonline.sk tvrdí, že nejde o veľký skok. Základ jeho popularity vidí najmä vo funkcii, s čím súvisí aj jeho častejšie vystupovanie v médiách.

"Bude zaujímavé sledovať, ako sa to bude vyvíjať. Či Pellegriniho dôveryhodnosť bude ovplyvňovať dlhodobá situácia na Slovensku," hovorí Hřích.

O Pellegrinim sa špekuluje aj ako o možnom prezidentskom kandidátovi Smeru. Podľa Hřícha je to však otázne, pretože najsilnejšia vládna strana by tým išla do rizika.

"Keď Smer pošle Pellegriniho do súboja a nevyjde to, ich nový predseda vláda imidžovo prepadne a oni nemajú nikoho ďalšieho, žiadneho Pellegriniho III," hovorí šéf agentúry AKO.

Hřích zároveň upozorňuje, že dlhodobo najviac padá dôveryhodnosť šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu. Čo podľa neho môže signalizovať, že stráca podporu aj svojich kedysi verných.

01 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:31