StoryEditor

V parlamente predstavili etický kódex poslanca, hovorí o fyzických útokoch či prijímaní darov

13.09.2018, 11:13
Autor:
TASRTASR
Kancelár parlamentu Daniel Guspan predstavil dokument, ktorý má upravovať správanie poslancov.

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali čoskoro dostať pravidlá správania sa v podobe etického kódexu. Návrh hovorí o dodržiavaní poslaneckého sľubu, ochrane dobrého mena Slovenska, zákaze prijímania darov, o odievaní a slušnom prejave, tiež o tom, že poslanci sa majú správať tak, aby sa vyhli klientelizmu či korupcii, ale aj hádkam a fyzickým útokom v pléne.

Do parlamentu by návrh mohol prísť v októbri spolu so zmenami v zákone o konflikte záujmov, ktorý rieši aj majetkové priznania zákonodarcov.

Reakcia na požiadavky spoločnosti

O etickom kódexe informoval na tlačovej konferencii kancelár parlamentu Daniel Guspan. "Dospeli sme k dokumentu, ktorý má upravovať správanie sa poslanca. Národná rada reaguje na požiadavky spoločnosti sprísniť nároky na správanie sa poslancov," povedal Guspan.

V návrhu etického kódexu sú podľa neho zapracované aj niektoré pripomienky klubov, ktoré sa k návrhu vyjadrovali. Pripomienky poslali Smer-SD, SNS, OĽaNO a Sme rodina.

Poslanec by mal podľa návrhu dodržiavať sľub a konať v súlade s ústavou a zákonmi, chrániť dobré meno Slovenska a poslancov, svojím konaním prispievať k ich dobrej povesti.

Zákonodarcovia by sa mali správať tak, aby sa posilňovala dôvera verejnosti voči NR SR a ďalším orgánom verejnej moci a tiež by mali preukazovať rešpekt voči všetkým občanom SR. Rovnako by mali konať zodpovedne v súlade so základnými hodnotami demokratickej spoločnosti.

Poslanci by nemali prijímať finančné prostriedky a dary

Financie určené na výkon svojej funkcie by mali využívať racionálne, šetrne a hospodárne. Nesmú ich zneužívať na osobné účely. Nemali by tiež prijímať finančné prostriedky, dar ani žiadnu výhodu za hlasovanie a ovplyvňovanie rozhodovacích procesov od tretej osoby.

Majú sa vyhýbať situáciám, ktoré by mohli viesť ku klientelizmu alebo korupcii, a konať tak, aby sa nedostali do situácie, z ktorej im môže vyplynúť záväzok protiplnenia.

Na rokovania majú chodiť primerane spoločensky oblečení

Poslanci majú tiež podľa návrhu rešpektovať kolegiálne vzťahy medzi poslancami, parlamentom a ďalšími inštitúciami, nezneužívať svoju funkciu na osobný prospech. Na rokovania majú chodiť primerane spoločensky oblečení a majú vykonávať svoju prácu korektne a zdvorilo.

"Vyhýbať sa akýmkoľvek nedôstojným slovným prejavom na schôdzi NR SR, hádkam a zasahovaniu do slovného prejavu iného poslanca vrátane fyzických útokov na iného poslanca, ako aj používaniu prejavov podporujúcich násilné činy, netoleranciu a diskrimináciu," píše sa v návrhu.

V etickom kódexe je aj zákaz prijímania darov v súvislosti s výkonom funkcie. Výnimka by mala platiť, pokiaľ ide o dary poskytované zvyčajne pri výkone funkcie. Dary nad 100 eur by mali poslanci nahlásiť výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Pokiaľ dar dostane poslanec od blízkych osôb a pôjde o dary pri osobných výročiach poslanca, nemusí ich oznámiť. Pokiaľ by poslanec pri daroch pochybil, má mu hroziť disciplinárne konanie na mandátovo-imunitnom výbore.

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 02 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 03 - Modified: 2024-03-27 15:42:48 - Feat.: - Title: Prieskum Ipsosu: Progresívci sa doťahujú na Smer, Danko by skončil mimo parlamentu 04 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia 05 - Modified: 2024-02-04 09:08:53 - Feat.: - Title: Poslanci budú v utorok pokračovať v diskusii o novele Trestného zákona
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:25