StoryEditor

„Za Smeru sa Slovensko stalo najväčším zlodejom z rozpočtu Únie." Sú to šokujúce zistenia, tvrdí Beblavý

12.09.2018, 10:05
Autor:
TASRTASRredred
Beblavý vyzval ministra financií Petra Kažimíra, aby za to prijal zodpovednosť.

Šéf Spolu Miroslav Beblavý upozornil na to, že správa OLAF, ktorá poukázala na colné podvody na Slovensku za vyše 300 miliónov eur, obsahuje aj informácie o celkovej miere rozkradnutých peňazí európskych štátov.

Šokujúce závery

Podľa Beblavého dospeli k šokujúcemu záveru. "Za vlády Smeru sa Slovensko stalo najväčším zlodejom z európskeho rozpočtu na strane príjmov a výdavkov. To je zahanbujúca veta, červenám sa, už len keď to hovorím," vyhlásil Beblavý na brífingu.

Slovensko bolo podľa neho počas vlády Smeru-SD suverénne na prvom mieste v rozkrádaní európskych príjmov aj výdavkov. "Pri príjmoch sa u nás rozkradla až polovica (51,2 percenta), pri výdavkoch každé siedme euro (13,5 percenta)," spresnil Beblavý s tým, že priemer rozkradnutých peňazí v EÚ bol pritom z hľadiska príjmov 4,6 percenta a 2,2 percenta z pohľadu výdavkov.

Vyzval ministra financií Petra Kažimíra, aby prijal stanovisko a zodpovednosť.

Ministerstvo financií je zodpovedné za obe strany tejto rovnice. Je zodpovedné za výber príjmov a posun do európskej pokladnice, to je colná, daňová správa a je zodpovedné aj za výdavkovú stranu, pretože realizuje audit a kontrolu a rozosielanie všetkých európskych peňazí na tej výdavkovej strane," doplnil Beblavý.

Podľa neho je ministerstvo financií presne to miesto, cez ktoré toto všetko prechádza. "Ak má niekto vo vláde mať zodpovednosť za to, že sa Slovensko stalo najväčším zlodejom, tak je to ten, kto bol ministrom financií počas celého tohto obdobia," tvrdí Beblavý. 

Reakcia Kažimíra

„Dám vyjadrenie, ktoré by som bol rád, aby ste tlmočili ďalej. Evidujem výzvy opozičných strán, zároveň chcem, ale povedať, že aj komunisti v 50. rokoch pri monster procesoch priznávali svojim obetiam právo sa obhajovať, preto by som prosil aj našu demokratickú opozíciu toto právo prisúdiť aj nášmu prezidentovi finančnej správy, aby mohol vystúpiť na tom správnom mieste a tým miestom je výbor pre financie a rozpočet, ktorý vykonáva aj kontrolné funkcie, ktoré sa vzťahujú k činnosti finančnej správy. Podľa mojej informácie po dohode so šéfom výboru sa tam má stať budúci týždeň v stredu. Zároveň chcem verejne prisľúbiť, že na základe priebehu a záverov rokovania tohto výboru, sa ja vyjadrím najneskôr ďalší deň do 12 hod., to znamená budúci týždeň vo štvrtok k výzve, ktorú všetci poznáte,“ píše Kažimír v stanovisku, ktoré zaslalo ministerstvo financií.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:45