StoryEditor

Fico sa pustil do Sulíka: Ako môže niekto, kto sedí v Bruseli na zadku, závidieť dieťaťu obed zadarmo?

10.09.2018, 12:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Robert Fico na brífingu vyhlásil, že ak sa avizované obedy zadarmo pre žiakov, ak sa v praxi osvedčia, budú zavedené aj na stredných školách.

Šéf Smeru Robert Fico dnes slovne zaútočil na predsedu SaS Richarda Sulíka. Šéf liberálov v nedeľu v diskusnej relácii na TA3 povedal, že ak by sa dostal k moci, tak by zrušil vlaky zadarmo a obedy pre školákov zadarmo. Podľa neho "dávať voličom niečo zadarmo, to je tá najprimitívnejšia forma kupovania si hlasov".

Slovný útok na Sulíka

Fico v reakcii povedal, že Sulík by zrušil všetky opatrenia, čo Smer navrhol. "Ako môže niekto, kto sedí za 15-tisíc eur mesačne v Európskom parlamente na zadku, závidieť dieťaťu obed zadarmo? Ako môže niekto, kto vymetá bruselské bary, závidieť dôchodcom cestu vlakov zadarmo? Ukazuje sa, aká bezcitná je pravica a liberáli, keď hovoria, že tieto opatrenia treba rýchlo zrušiť," reagoval šéf Smeru.

​Sulík Ficove slová komentovať zatiaľ nechcel, poslal len krátku reakciu. "Nevidím dôvod reagovať na politického skrachovanca." 

Fico na brífingu vyhlásil, že ak sa avizované obedy zadarmo pre žiakov, ak sa v praxi osvedčia, budú zavedené aj na stredných školách.

Vláda zároveň zdvojnásobí vianočné príspevky pre dôchodkov, Bude tiež tlačiť, ak bude dobrý ekonomický vývoj, aby sa minimálna mzdy zvyšovala až k úrovni 560 eur. Strana uvažuje tiež so zavedením autobusov zadarmo, na miesta, kde nie je vlakové spojenie.

"Ak opatrenie obedy zadarmo prebehne podľa našich predstáv, tak pôjdeme aj na stredné školy. Verím, že toto opatrenie bude zavedené v priebehu budúceho roku. Oznamujeme tiež, že zavádzame dvojnásobné zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov a ideme zdvojnásobiť aj počet tzv. áčkových poukazov na liečebné pobyty," oznámil predseda Smeru-SD.

"Pripravujeme sa aj na autobusy"

"Pripravujeme sa aj na autobusy. Ak v roku 2019 bude pokračovať dobrý ekonomický vývoj, určite pôjdeme ďalej so zvyšovaním minimálnej mzdy. Teraz ideme na úroveň 520 eur, verím, že v roku 2019 na rok 2020 môže ísť aj na 550 až 560 eur. Tlačme to k 60 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Chceme pokračovať vo všetkých opatreniach, ktoré sme zaviedli a ktoré zavádzame," doplnil Fico. Napraviť podľa neho treba aj niektoré parametre v zákonoch týkajúcich sa osôb s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP).

"Ak vo vláde bude Sloboda a Solidarita a ďalšie pravicové strany, tak opatrenia ako vlaky zadarmo, obedy zadarmo či príspevky na lyžiarske zájazdy alebo školy v prírode budú zrušené. Naopak, ak vládnuť bude strana Smer-SD, tak spomínané opatrenia zostanú zachované," poznamenal poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš. Obedy zadarmo podľa neho nie sú ani populizmom, ani slovenským výmyslom, ale sú realitou v Českej republike, Fínsku, Švédsku či Estónsku.

Podľa generálneho manažéra strany Smer-SD Viktora Stromčeka vlaky zadarmo nie sú populizmom a osvedčili sa v tom, že vlakmi jednak cestuje viac ľudí a znížila sa aj prevádzková strata železníc.

"Nemožno súhlasiť s tým, že je to nesystémové opatrenie," podčiarkol Stromček. Autobusy zadarmo by podľa jeho slov mali fungovať tak, že cestujúci z obcí, kde nie je priamo železnica, budú mať cestovanie autobusom zadarmo k najbližšej vlakovej stanici, odkiaľ budú mať možnosť využiť vlakovú dopravu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:31