StoryEditor

Štefan Harabin: Mečiar má svetový formát

05.12.2006, 23:00
Minister spravodlivosti Štefan Harabin v rozhovore pre Hospodárske noviny:

Návrh na zrušenie Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry ste predložili bez dohody s premiérom Róbertom Ficom. Je to v poriadku?
- Nevidím dôvod o odbornej téme robiť politické dohody. To je veľmi zlá cesta, ktorá sa tu razila celých osem rokov.
Aj vy ste však nominantom politickej strany.
- Ja som dostal dôveru od politickej strany a jej lídra, pána Vladimíra Mečiara, ktorého si vysoko vážim ako človeka a považujem ho za štátnika svetového formátu. A moja dohoda je, aby som robil výlučne odborné kroky na prospech právneho štátu a občanov. Nemám žiadne politické ambície.
Pre osud Špeciálneho súdu bude kľúčový názor premiéra. Poznáte ho?
- Prepáčte, ale ja si aj pána premiéra Fica vážim práve ako odborníka na oblasť trestného práva. Ja nie som jeho hovorca a rovnako je neslušné, aby som ja na verejnosti hovoril za niekoho názory. Pán Fico je okrem iného oveľa lepší rečník ako ja.
Robert Fico tvrdí, že zatiaľ viac argumentov hovorí v prospech zachovania Špeciálneho súdu ako za jeho zrušenie. Diskutovali ste už spolu na túto tému?
-Viackrát sme o tom diskutovali na odbornej úrovni. Išlo však o súkromný rozhovor, a tak nemám právo sa vyjadrovať a hovoriť za pána premiéra.
Čo ak zrušenie súdu nakoniec neprejde? Nebudete to vnímať ako osobnú prehru?
- Vyriešenie otázky Špeciálneho súdu je pre justíciu jednou z kľúčových tém. Budem musieť nastaviť tok financií v súdnictve, rovnako sa snažiť zabezpečiť rovnaké podmienky pre začiatok aspoň sudcom, ktorí pojednávajú naozaj najzávažnejšie prípady, mafiánske gangy, vraždy, drogových dílerov, prevádzačov. Treba ozdraviť systém ako celok.
Exminister Daniel Lipšic vás nazval ministrom pre zrušenie Špeciálneho súdu. Ako to vnímate?
- Je pod úroveň každého slušného človeka komentovať a zaoberať sa výrokmi osoby, ktorá podľa členov Ústavnoprávneho výboru NR SR získala nezákonným spôsobom justičnú skúšku. Pre mňa je to symbol klientelizmu a korupcie na najvyššej úrovni.
Viacerí upozorňujú - ak sa súd zruší skôr, ako sa stihnú uzavrieť kauzy Majský, Fruni či Devína banka, hrozí, že sa obžalovaní dostanú na slobodu. Neobávate sa, že to potom budú dávať za vinu práve vám?
- Oj, veľmi predbiehate udalosti. Navyše, keď Špeciálny súd vznikal, hovorilo sa o tom, že bude konať bez prieťahov. Keď sa bývalý námestník SIS Svěchota rozhodol zahrávať s Krajským súdom v Bratislave, predseda senátu doktor Peter Šamko si nechal zistiť jeho zdravotný stav a v primeranej lehote prípad uzavrel odsúdením. To je o profesionalite, odbornosti a skúseností sudcu. Ale keď ste robili na okresnom súde celý život drobnú kriminalitu, tak v prípadoch typu Majský, kde sú šikovní advokáti, nemáte šancu. Sudcov na "špeciál" totiž podľa predsedu Špeciálneho súdu Králika vyberal priamo môj predchodca, aké odborné kritériá zvolil, však netuším.
Mimochodom, ako vnímate vzťahy vo vládnej koalícii? Sú napäté viac ako na začiatku?
- Prepáčte, ja s nikým v koalícii nemám napäté vzťahy, preto sa neviem ani k tomu dostatočne vyjadriť. Ja sa bavím iba na odbornej báze.
Vašu kariérnu budúcnosť má v rukách prezident. Už ste u neho lobovali, aby vás vybral spomedzi kandidátov na ústavného sudcu?
- Loboval? Priznám sa, že ani nebol čas. Ja to nechávam na prezidenta, je to štátnik, ktorý určite rozhodne správne. Nevylučujem stretnutie a ani to, že ma požiadajú, aby som dokončil začaté procesy. Budem rešpektovať každé rozhodnutie, toto nie je otázka života a smrti.
Poznáte nejaký dôvod, kvôli ktorému by vás nemusel vybrať? Napríklad nejaké osobné spory z minulosti...
- Nepoznám. Ja mám spory iba s nečestnými ľuďmi a zrejme na mňa v dobrom nespomínajú ani kriminálnici, ktorých som poslal za mreže. Slušných politikov - aj s opačnými názormi - rešpektujem. Napríklad predsedu SMK Bélu Bugára.
Hovorí sa o vás aj ako o možnom novom predsedovi Ústavného súdu. Siahajú vaše ambície až tak vysoko?
- Prepáčte, ešte ani nie som sudcom a už ma niektorí novinári pasujú za predsedu. Dosť som sa pobavil na mediálnych hrách, keď ma niektorí novinári blízki KDH pasovali do roly jednoznačného favorita a v prvom kole som ani neprešiel. Ale ja pravicovým novinárom na ich hry neskočím.
Nie je trochu nezodpovedné prijať od ĽS-HZDS kandidatúru na ústavného sudcu iba krátko po tom, čo vás tá istá strana dosadila za ministra spravodlivosti?
- Nuž, ja som sa nikdy netajil touto ambíciou. Pre mňa je to česť. Verte mi, každý z nás je nahraditeľný. Iba možno pán Lipšic si myslí, že bez neho je Slovensko stratené, a tak najnovšie poskytuje rady aj k trestu smrti v Iraku.
Na ministerstve ste si predsavzali pomerne razantné zmeny. Nebude vás mrzieť, ak ich kvôli prípadnému "prestupu" na Ústavný súd nedotiahnete do konca?
- Pozrite, už sa opakujem, ale každý je nahraditeľný a ja stále zostávam na ministerstve. Pána Mečiara síce noviny stále okydávajú, ale jeho význam raz ocenia historici. Nie som síce politológ, ale keby nebol vyzýval na účasť v referende o vstupe do EÚ, tak tam možno nie sme doposiaľ. Preto si myslím, že by nemal problém nájsť môjho dôstojného nástupcu.
Na Ústavnom súde "leží" niekoľko citlivých káuz. Aký je váš názor na spor v prípade interrupcií či preukazovania pôvodu majetku?
- Nerád vám dávam školenie, ale zákon o sudcoch a prísediacich hovorí jasne, že sudca sa nesmie vyjadrovať k prejednávaným kauzám na súdoch. Preto ak sa teraz vyjadrím aj vo všeobecnosti, v prípade úspechu by som sa ako ústavný sudca musel namietnuť. A toto nechcel pochopiť poslanec Lipšic vo výbore a vyhlasoval, že mu odmietam odpovedať na otázky. To je to politikárčenie a prázdne frázy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:45