StoryEditor

Obrana na jedinej zákazke prerobila milión, hovorí bývalý zamestnanec. Teraz ju vyšetruje NAKA

10.09.2018, 10:00
Autor:
klkl
Ministerstvo obrany uzavrelo nevýhodnú zákazku na dodávku letového systému, dnes ju vyšetruje NAKA.

Ministerstvo obrany v rokoch 2012-2013 obstarávalo systém nazvaný "Záznam činnosti operátora" za 1,37 milióna eur od spoločnosti Willing. Celý obchod dnes vyšetruje NAKA. O celej kauze informovala riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Celý obchod na dodávku letových systémov prebiehal v utajovanom režime. Petková má podozrenie, že táto zákazka bola utajovaná neoprávnene a navyše bola predražená.

Hoľko v konflikte záujmov

Problém vidí aj v osobe Jána Hoľka. Ten dnes pôsobí ako nominant SNS na poste generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva obrany. V minulosti však pôsobil v spoločnosti R-SYS, ktorá v celej kauze pôsobila ako dodávateľ Willingu. Podľa Petkovej môže preto byť v konflikte záujmov. 

Spolu s Petkovou na tlačovej konferencii vystúpil aj Maroš Klinčák, bývalý zamestnanec ministerstva obrany. "Koncom roka 2012 sa mi dostala na pripomienkovanie zmluva so spoločnosťou Willing. Od začiatku som tento návrh zmluvy považoval za neštandardný," hovorí, keďže systém, ktorého sa objednávka týkala v tom čase dodávali dve firmy - R-SYS a ALES. R-SYS sa napokon stal dodávateľom Willingu.

Mohli ušetriť milión

Ministerstvo obrany však podľa jeho slov pripomienky neakceptovalo a podpísalo zmluvu so spoločnosťou Willing za 1,3 milióna eur. "Mám za to, že keby bola vyhlásená verejná súťaž na tento systém, ministerstvo by mohlo ušetriť milión eur," hovorí.

Zároveň dodal, že v roku 2009 si identický systém objednávali Letové prevádzkové služby SR. Zákazku vtedy uskutočnil R-SYS za necelých 600-tisíc eur.

Klinčák hovorí, že po tom, ako začal upozorňovať na nevýhodnosť daného obchodu sa ho niekoľkokrát snažili presunúť na inú pozíciu, čo vždy odmietol. V roku 2016 napokon z ministerstva obrany odišiel.

Výbohova firma

Spoločnosť Willing zakladal podnikateľ blízky Smeru Miroslav Výboh, ten však tvrdí, že s firmou už nič nemá. „Koncom roku 2011 som akcie v spoločnosti Willing predal a prestal som v nej byť aktívny,“ povedal v roku 2011 pred pražským súdom. 

Firma Willing na obrane poskytovala predovšetkým servis ruským stíhačkám. V rezorte však získala aj ďalšiu zákazku, na ktorú v roku 2016 upozornil zavraždený novinár Ján Kuciak. Je to práve zákazka, ktorú teraz vyšetruje NAKA. 

Firma R-SYS sa do tendra na zabezpečenie systému zapojila tiež, s ponukou 599-tisíc ho však nezískala, stala sa však subdodávateľom pre Willing. Konateľom a spolumajiteľom spoločnosti R-SYS bol v minulosti zase Ján Hoľko.

Stanovisko ministerstva

Stanovisko ministerstva obrany, ktoré zverejňujeme v plnom znení:

"Pán Maroš Klinčák sa mohol so svojimi podozreniami kedykoľvek obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, čo bolo zároveň aj jeho povinnosťou. Uvedený obchod sa realizoval ešte v roku 2012 za predchádzajúceho vedenia, avšak zaujímavé je, že mu začal vadiť až v roku 2016, teda o štyri roky neskôr. A to práve v čase, keď sa dostal do sporu s priamym nadriadeným. Dovtedy štyri roky nijako nekonal, nenapísal jedinú sťažnosť a nijako neupozornil na podozrenie z netransparentného konania. Napriek tomu boli jeho podozrenia v roku 2016 riadne preverené inšpekciou Sekcie kontroly, a to dokonca opakovane. Ani v jednom prípade nedospela komisia k záveru, že by išlo o netransparentné konanie. Ubezpečujeme však, že ministerstvo obrany poskytne pri vyšetrovaní plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní. Súčasný generálny tajomník MO SR Ján Hoľko sa v spomínanom kontrakte nikdy osobne neangažoval a odmieta akékoľvek prepojenie a spájanie jeho osoby s týmto obchodom. Informácie, ktoré dnes zazneli na tlačovej konferencii boli zavádzajúce a vytrhnuté z kontextu."

01 - Modified: 2018-08-23 15:26:41 - Feat.: 0 - Title: NAKA vyšetruje podozrivý tender na obrane. Sú v ňom firmy blízke Výbohovi a Hoľkovi
01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 05 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:09