StoryEditor

Je to absolútny nezmysel, reaguje Imrecze na colné podvody. Kažimír žiada, aby vystúpil na parlamentnom výbore

10.09.2018, 09:24
Autor:
TASRTASRlmlm
Podvody sa mali týkať podhodnocovania čínskeho tovaru pri dovoze na Slovensko. Išlo o colné úrady v Trnave, Nitre a Prešove.

Informácia, že zaplatíme 300 miliónov eur za colné podvody, je absolútny nezmysel. Vyhlásil to šéf Finančnej správy František Imrecze na mimoriadnom brífingu. Podľa neho je to klamstvo opozície.

"Opozícia zneužíva túto situáciu na politické ciele. EÚ nevedie žiadne konanie voči Slovensku a nevymáha od nás žiadne peniaze," povedal Imrecze.

Podvody sa mali týkať podhodnocovania čínskeho tovaru pri dovoze na Slovensko. Išlo o colné úrady v Trnave, Nitre a Prešove. "Vedieme debatu s OLAF-om o tom, aká má byť hodnota tovaru z Ázie," doplnil šéf Finančnej správy.

Kažimír požiadal Imreczeho, aby vystúpil v parlamente

Minister financií kvôli tejto kauze požiadal prezidenta finančnej správy, aby vystúpil s informáciou k celej situácii na parlamentnom výbore pre financie a rozpočet.

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) podľa Imreczeho určil na prelome rokov 2014 a 2015 metodiku, ako stanovovať colnú hodnotu colne rizikového tovaru, akým je textil a obuv z Ázie, najmä z Číny. Na základe tejto metodiky však podľa Imreczeho OLAF vyčíslil štátmi únie nevymožené clo aj za predchádzajúce dva roky, keď metodika neplatila. Slovensko takýto postup odmieta.

"Diskusia na tému podhodnocovania tovaru medzi Slovenskom a OLAF prebieha, vymenili sme si na túto tému už niekoľko listov," oznámil Imrecze.

"My nemienime akceptovať to, že by sme mali tento colný dlh zaplatiť, a budeme sa o svoju pravdu biť všetkými možnými nástrojmi, pretože to by bol dvojnásobný pranier: prehrávame lokálne súdne spory preto, lebo nevieme dokázať hodnotu tovaru, a zároveň máme Európskej komisii platiť peniaze za to, že OLAF si nejakou svojou metódou stanovil minimálne hodnoty tovaru. Nepripadá mi to fér. Budeme sa teda veľmi intenzívne biť, aby sme EK nezaplatili ani cent z tohto podhodnotenia," vyhlásil šéf Finančnej spráqvy a dodal, "myslíme si, že sme v práve."

​Údajný colný dlh z podhodnotenia tovaru okrem SR žiada EK podľa Imreczeho zaplatiť na základe zistení OLAF napríklad aj od Veľkej Británie, Maďarska, Španielska či Malty. "Tento problém sa teda týka viacerých krajín," podčiarkol. SR spolupracuje podľa jeho slov pri riešení problému najmä s krajinami V4, keď s nimi Slovensko rokovalo už v roku 2014.

Všetky obvinenia odmieta

Imrecze odmietol obvinenia, že Slovensko je krajinou so slabým či laxným colným systémom. V SR a krajinách východnej Európy je podľa neho záujem preclievať tovar, lebo je v tomto regióne colná služba lacnejšia v porovnaní s krajinami západnej Európy.

"Ideálne systémové riešenie (pri obchádzaní cla podhodnocovaním) je dohoda medzi EÚ a Čínou o potvrdzovaní originality faktúr. A v Európe by bolo po probléme," upozornil.

Pripustil, že obchádzania cla podhodnocovaním ceny tovaru sa podľa neho zúčastňovali aj slovenské firmy, voči ktorým sa vedie trestné konanie v sume asi 100 miliónov eur.

Pripomenul, že v správe OLAF-om vyčíslená hodnota na úrovni asi 300 miliónov predstavuje asi 160 miliónov eur za rok 2013, 120 miliónov eur za rok 2014 a jednotky miliónov eur za roky 2015, 2016 a 2017. "My sme tento problém (podhodnocovania) eliminovali. Rozhodli sme sa ísť cestou kooperácie s OLAF-om. Ako som uviedol, čelíme však súdnym sporom s lokálnymi špeditérmi a dovozcami, ale musíme sa s tým 'vysporiadať'," dodal Imrecze.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 03 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 04 - Modified: 2024-03-19 16:45:00 - Feat.: - Title: Za nesplnené daňové úlohy hrozia úrady sankciami. Odložením týchto povinností však môžete ušetriť stovky eur 05 - Modified: 2024-03-17 13:45:15 - Feat.: - Title: Najväčšími dlžníkmi štátu sú spoločnosti s bielymi koňmi zo zahraničia, ukázala analýza
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:15