Béla BugárTASR
StoryEditor

Ja neviem, ako to funguje. Radšej to neriešim, povedal Bugár o tom, či sme klamali Poliakov

08.09.2018, 13:10
Autor:
klkl
Klamalo Slovensko poľskú stranu v prípade preletu vládneho špeciálu? Šéf koaličnej strany to nerieši.

Predseda koaličného Mosta-Híd sa nezaujíma o to, či Slovensko v klamalo Poľsku o prelete vládneho špeciálu. 

"Ja neviem, ako to funguje, keď je na palube minister. Ja to radšej neriešim," odpovedal Bugár na otázku moderátora v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. 

​Bugár v úvode zopakoval tvrdenie strany, že Most bude na kauzu reagovať, ak sa potvrdí, že Slovensko v prípade únosu Vietnamca vedome spolupracovalo s vietnamskou stranou. 

"Veriť je málo"

Moderátor šéfovi najmenšej koaličnej strany pripomenul, že ministerstvo zahraničia potvrdilo, že sme Poliakom klamali v tom, že na palube lietadla s vietnamskou delegáciou mal byť v tom čase minister vnútra Robert Kaliňák.

Bugár reagoval, že on nevie, ako tieto veci fungujú. Povedal však, že keby bol stále ministrom, tak by konali. 

Na otázku, či Kaliňákovi verí, že o únose nevedel, odpovedal, že to nie je o dôvere. "Práve preto čakáme na výsledok vyšetrovania. Jedno je isté, veriť je málo. V politike musíte mať dokázané určité veci, alebo si nemáte čo vymýšľať," povedal Bugár.

Pri súčasnej ministerke vnútra však povedal, že nevidí dôvod jej neveriť. "Zlomíme väz tomu, kto si to zaslúži. Zatiaľ nemáme dôvod jej neveriť," povedal dôvod na pôsobenie ministerky Denisy Sakovej.

Úloha SIS

Bugár obhajoval aj postup Slovenskej informačnej služby. "Ako za dve hodiny zistíte, že tu operovala tajná služba? Riešime to, ako malá dedina rieši krádež sliepky," povedal.

Problém však vidí v tom, že tajné služby medzi sebou nespolupracujú. "V Nemecku tajná služba operovala týždeň, pred nosom im zobrali toho človeka, v Česku operovali dva dni, tak ako potom spolupracujú tajné služby v EÚ?" Podľa Bugára je väčší problém to, že nemecká tajná služba neinformovala Čechov a nás, že sa niečo chystá.

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na to reagovala s tým, že problém v spolupráci tajných služieb je v dôvere. "Problém v spolupráci je podľa Európskej komisie v tom, že spravodajské služby nedôverujú tým v niektorých krajinách, lebo sú nekompetentné a unikajú z nich informácie," povedala Remišová.

Únos Vietnamca

Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha uniesli vietnamské tajné služby 23. júla minulého roka. Na jar tohto roka priniesli nemecké médiá informácie, že do únosu je zapojené aj Slovensko - vietnamská delegácia spolu s uneseným Thanhom mala opustiť priestor Európskej únie v slovenskom vládnom špeciáli.

Na začiatku augusta prišiel Denník N s výpoveďami policajtov, ktorí mali byť priamymi účastníkmi únosu a popísali, ako celá akcia prebiehala. Zo zverejnených informácií vyplývalo, že o celej akcii vedel vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. 

V reakcii na tieto informácie bol Kaliňák na detektore lži,ktorý mal vyvrátiť, že by o únose vedel. Ministerka vnútra Denisa Saková zbavila mlčanlivosti 44 policajtov. 

Kaliňák klamal

Ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň potvrdilo, že Slovensko poľskej strane pri žiadosti o prelet nášho špeciálu klamalo. Najprv sme uviedli, že slovenským špeciálom bude letieť vietnamský minister, na ďalší deň sa však žiadosť upravovala a uviedli sme v nej, že v lietadle bude minister Kaliňák. 

Ministerstvo zároveň vyvrátilo Kaliňákove tvrdenie, že meno ministra sa do žiadostí udáva bežne. Ako príklady vtedy uviedol prípady letov do Egypta a Tuniska. V prípade letu do Tuniska bol podľa ministerstva zahraničných vecí dôvod letu "evakuácia slovenských občanov" a let do Egypta sa riešil civilnou cestou.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2023-02-02 14:15:33 - Feat.: - Title: Žilinka odmieta, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo 03 - Modified: 2023-02-02 13:20:17 - Feat.: - Title: Výbor k únosu Vietnamca má byť v stredu, pozvaný je Žilinka 04 - Modified: 2022-11-30 12:59:00 - Feat.: - Title: NAKA začala trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca, potvrdil Hamran 05 - Modified: 2022-11-30 13:59:41 - Feat.: - Title: Začali trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:35