StoryEditor

Bezák oficiálne ohlásil podporu prezidentskej kandidátke Čaputovej

07.09.2018, 13:55
Autor:
TASRTASR
Vo vyjadrení podpory kandidátke, ktorú podporuje Progresívne Slovensko, problém nevidí a je pripravený na rôzne ohlasy.

Jedna z troch ústavných funkcií na Slovensku by mohla byť zastúpená ženou. Nie však ženou vo všeobecnosti, ale takou, ktorá už niekoľkokrát dokázala, že jej ide o spravodlivosť a pravdu a stojí pri ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc. Aj to je pre emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka dôvod, prečo v boji o kreslo prezidenta v budúcoročných voľbách vyjadril oficiálne podporu Zuzane Čaputovej.

"Jedno z tých dôležitých miest na Slovensku by mohlo byť zastúpené práve tým človekom, u ktorého sme už vnímali a vnímame empatiu, citlivosť a citovosť. V príbehu pani Zuzany (Čaputovej, pozn. TASR) som cítil citlivosť, citovosť. Cítil som prejav blízkosti, empatie, súcitu. To je práve ten dôvod, prečo stojím po jej ľavici," priblížil na piatkovom brífingu Bezák.

Vo vyjadrení podpory kandidátke, ktorú podporuje Progresívne Slovensko, problém nevidí a je pripravený na rôzne ohlasy. "Vraj by som mal podporovať niekoho super konzervatívneho. Ale neviem, kto taký je," poznamenal Bezák s tým, že nad podporou Františka Mikloška neuvažoval. Taktiež nepovažuje za zmätočné, že pred časom vyjadril podporu Imrichovi Bérešovi, ale po niektorých medializovaných informáciách svoje rozhodnutie stiahol a v súčasnosti podporuje Zuzanu Čaputovú. "Nevidím ako zmätočné, keď z nejakej ulice, ktorá vás nezavedie tam, kam potrebujete, sa vrátite späť," podotkol Bezák.

Aktívnejší vstup do politiky odmieta. "Nie je to priestor, v ktorom sa chcem hýbať. Ja som dovnútra nahliadol a nie je až tak po čom túžiť. Dúfam, že to možno niekto skultivuje," odpovedal na otázku, či sa nechystá byť prípadne poradcom. "Teraz som učiteľom a začína sa mi to páčiť," dodal Bezák.

Vyjadrenie podpory z jeho strany si Čaputová váži. "Je to pre mňa česť. Je to človek s veľmi zaujímavým a silným príbehom. Bol veľakrát skúšaný, čelil klamstvám, opovrhnutiu, samote a napriek tomu zostal rovným človekom. Zostal verný svoju životnému poslaniu, hodnotám, ktorým veril a svojej viere," povedala Čaputová.

Na otázku, či voliči pochopia vyjadrenie takejto podpory, keďže má za sebou liberálnu stranu, uviedla, že sa o to bude snažiť. Sama v tom však problém nevidí. "Pre mňa liberálne hodnoty nie sú vylučujúce sa, naopak, podporujúce sa s vierou," poznamenala Čaputová. V prípade víťazstva by právomoci prezidenta nerozširovala, zachovala by status quo. Jej snahou je hlavne dostupnejšia spravodlivosť pre každého rovnako a vo vhodnom čase. "Aby prípadov, keď sa stane krivda, bolo čo najmenej, a aby sa citlivé kauzy riešili a neodkladali," dodala Čaputová.

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Termín vyhlási predseda parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:20:09 - Feat.: - Title: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky, tvrdí PS a ponúka riešenie 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:24