StoryEditor

Fico na Ústavný súd? Jeho šance by boli veľmi slabé, tvrdí prezidentský kandidát Mistrík

07.09.2018, 10:27
Autor:
TASRTASR
Brífing prezidentského kandidáta Roberta Mistríka.

Národná rada (NR) SR by nemala mať problém zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov a ponúknuť ich prezidentovi SR, aby vybral deviatich nových členov Ústavného súdu SR. Koalícia má na to dosť hlasov.

Ak parlament nie je schopný zvoliť týchto kandidátov, mal by zvážiť svoje zotrvanie. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave prezidentský kandidát Robert Mistrík. Zdôraznil aj potrebu prísnejších pravidiel výberu ústavných sudcov.

"Nemyslím si, že tu by mal byť problém, koalícia má dostatočnú väčšinu, takže by nemala mať problém vybrať 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi SR. Majú dosť hlasov, aby voľbu zabezpečili. Ak toho nie je parlament schopný, mal by zvážiť svoje zotrvanie," uviedol Mistrík v reakcii na vyjadrenie expremiéra Roberta Fica (Smer-SD), podľa ktorého v súvislosti s výberom ústavných sudcov hrozí vážna ústavná kríza.

Mistrík tiež zdôraznil potrebu prísnejších pravidiel výberu ústavných sudcov. Tie, ktoré navrhla vláda, považuje za kozmetické úpravy. Kritizuje navrhovaný minimálny vek kandidátov. Mal by sa zvýšiť zo 40 na 45 rokov.

"Vylučujeme strednú generáciu kvalitných právnikov," upozornil Mistrík. Rovnako by prijal, keby na zvolenie kandidáta bola potrebná ústavná väčšina, teda aspoň 90 hlasov, a nie 76 hlasov, ako navrhuje vláda.

Ak by bol Mistrík prezidentom a dostal by na stôl kandidátov na ústavných sudcov, rozhodoval by sa pri výbere aj na základe osobného rozhovoru. Pokiaľ by sa medzi kandidátmi objavil Fico, nepreferoval by ho. "Rozhodol by som sa na základe osobného rozhovoru a ostatých kandidátov, ale jeho šance by som videl veľmi slabé," poznamenal.

Prezidentský kandidát sa obrátil na ostatných uchádzačov o palác, aby spoločne o tejto téme hovorili a tlačili na to, nech parlament vyberie 18 kandidátov. Rovnako žiada právnikov, aby sa k téme vyjadrovali.

Na ústavnom súde sa chystá veľká personálna výmena. Deviatim z 13 sudcov sa vo februári 2019 končí funkčné obdobie. Vláda navrhuje nové pravidlá výberu kandidátov. Parlament o nich bude rozhodovať na najbližších schôdzach. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) varoval, že ak sa nepodarí dohodnúť na zmene pravidiel, kandidáti sa budú voliť po starom.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:05