TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vláda vymenovala Juraja Bugalu za podpredsedu ÚVO

05.09.2018, 12:48
Autor:
TASRTASR
Návrh na vymenovanie Bugalu za podpredsedu ÚVO predložil na stredajšie rokovanie vlády predseda úradu Miroslav Hlivák.

Podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa stal Juraj Bugala, ktorý má za sebou viac ako 15-ročnú prax advokáta. V stredu na rokovaní ho do funkcie vymenoval vládny kabinet. Nový podpredseda sa chce venovať predovšetkým agende profesionalizácie verejného obstarávania na Slovensku.

Návrh na vymenovanie Bugalu za podpredsedu ÚVO predložil na stredajšie rokovanie vlády predseda úradu Miroslav Hlivák po druhý raz po tom, ako 22. augusta požiadal o stiahnutie tohto bodu z programu rokovania kabinetu. Deklaroval, že ide o jeho iniciatívu, svoje rozhodnutie však v tom čase zdôvodniť nechcel.

Predseda ÚVO v stredu na margo opätovného návrhu Bugalu do funkcie podpredsedu uviedol, že požiadal kandidáta o vysvetlenie pochybností, ktoré vznikli v súvislosti s jeho osobou.

"Dal prehlásenie, ktoré sa viazalo k pochybnostiam, boli tri. Jedno, myslím si, že vysvetlil, týkalo sa spojitosti s nejakým jeho klientom. A druhé dve, treba povedať otvorene, týkajú sa možných otázok, ako poskytoval právne služby ako advokát vo svojej súkromnej advokátskej praxi. Nemajú žiaden súvis s výkonom verejnej funkcie," skonštatoval Hlivák.

Výber Bugalu vzišiel z niekoľkomesačných rokovaní predsedu ÚVO s kandidátmi. Kľúčové pre neho bolo, aby sa uchádzač stotožnil s filozofiou vedenia ÚVO, ktorú na úrade presadzuje.

Funkcia podpredsedu ÚVO je spojená aj s členstvom v Rade ÚVO ako odvolacieho orgánu. V tejto súvislosti bude podľa Hliváka nový podpredseda verejne deklarovať, ako hlasoval, zdôvodňovať svoje rozhodnutia a uplatňovať konflikt záujmov.

Pri dvoch verejných záväzkoch, ktoré Bugala dal, sa podľa Hliváka dohodli, že budú súčasťou písomnej zmluvy, ak bude do funkcie ustanovený. Hlivák tiež zdôraznil, že ak sa preukáže a ak súd rozhodne, že Bugala neposkytoval právne služby v súlade so zákonom, z funkcie podpredsedu odstúpi.

Bugala vo vyhlásení k rozhodnutiu uchádzať sa o post podpredsedu konštatoval, že verejnosti dáva možnosť budúcej transparentnej kontroly a odpočtu jeho výkonu verejnej funkcie v prípade zvolenia.

Bugala vo vyhlásení zároveň uviedol, že počas výkonu funkcie preruší výkon funkcie advokáta. "Prehlasujem, že v prípade zvolenia sa vzdám všetkých majetkových účastí a funkcií v obchodných spoločnostiach, v ktorých pôsobím. V súlade so zákonom budem postupovať aj pri zverejňovaní majetku, ktorý som počas pôsobenia v súkromnej sfére nadobudol," deklaroval ďalej Bugala vo vyhlásení s tým, že vo funkcii podpredsedu ÚVO by sa chcel venovať najmä agende profesionalizácie verejného obstarávania na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 02 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry 03 - Modified: 2024-03-21 18:23:35 - Feat.: - Title: Zmeny v obstarávaní, rušenie RTVS aj nový rokovací poriadok. Ako môže vyzerať Ficova legislatívna smršť? 04 - Modified: 2024-03-20 10:42:00 - Feat.: - Title: Vláda schválila podmienky poskytnutia mimoriadnej investičnej pomoci, vyšplhať sa môže až na 60 percent 05 - Modified: 2024-03-20 11:04:25 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov po rokovaní vlády
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:57