StoryEditor

Smer chce pre státisíce detí obedy zadarmo, Fico prezradil podrobnosti

04.09.2018, 11:11
Autor:
chochoTASRTASR
V školských zariadeniach sa podľa ministra financií Petra Kažimíra vlani stravovalo 381-tisíc detí.

Obedy zadarmo pre žiakov základných škôl a posledného ročníka materských škôl by sa týkali 516-tisíc detí.

"Dokopy bude toto opatrenie stáť približne 117 miliónov eur," vyhlásil v súvislosti s obedmi zadarmo predseda najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico na tlačovej konferencii, ktorá sa konala aj za účasti ministra práce Jána Richtera, ministra financií Petra Kažimíra a podpredsedu strany Roberta Kaliňáka.

"Najmä na druhom stupni škôl je účasť detí na stravovaní nízka, pohybuje sa na 50 – 60 percentách," povedal Fico.

Aj pre stredné školy

Suma, ktorú by mal dostať každý rodič týchto detí, je podľa Fica 1,20 eura za obed. Opatrenie by malo platiť od 1. januára 2019.

Ak to bude dobre fungovať - čiže sa zvýši počet detí chodiacich na obedy - tak by od 1. septembra 2019 mali podľa Fica mať obedy zadarmo aj žiaci stredných škôl.

Zákon predložia do parlamentu poslanci Smeru, na jeho príprave sa majú podieľať aj ministerstvo financií a ministerstvo práce.

V školských zariadeniach sa podľa Kažimíra vlani stravovalo 381-tisíc detí. "Vítam toto opatrenie, lebo myslím si, že bude účinné," povedal Richter.

"My zriaďovateľom, teda mestám, obciam a cirkvám, poskytneme 1,20 eura na jedného žiaka. Tým sa naša povinnosť končí," vysvetlil. Ako doplnil Richter, v prípade, že školy nie sú vybavené kuchyňou, budú pre žiakov financované desiate.

Stačilo by zvýšiť prídavok na dieťa

Návrh Smeru o bezplatných obedoch je podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej nedomyslený, pretože na Slovensku je stále mnoho škôl, ktoré nemajú školskú jedáleň. Takisto návrh nerieši ďalší závažný problém, a to kvalitu stravy, tvrdí. 

"Dnes je viac ako 15 percent detí obéznych, no štát dáva na obedy veľmi malý príspevok, okolo jedného eura. Za túto sumu je ťažké navariť pre deti a mládež zdravý a kvalitný obed s dostatkom ovocia a zeleniny. Rodičia už nebudú priplácať za obedy, no stratia akúkoľvek kontrolu nad kvalitou obeda," uviedla Remišová. Podľa nej sa s veľkou pravdepodobnosťou kvalita obedov bude znižovať.

Poslankyňa tvrdí, že ak chceme podporiť rodičov s deťmi, stačilo by zvýšiť prídavok na dieťa. "Jednak by to zjednodušilo byrokraciu a vykazovanie žiakov a zároveň by to bolo spravodlivejšie. Často sa totiž stáva, že ak viacdetné rodiny majú malé dieťa, školopovinní súrodenci sa stravujú doma a takto žiadnu podporu nedostanú. Návrh Smeru-SD týmto rodinám vôbec nepomôže," poznamenala Remišová.

OĽaNO podľa nej na septembrovú schôdzu parlamentu predkladá návrh zákona, ktorým chce dosiahnuť to, aby každé dieťa malo právo na teplé jedlo. "Zároveň by ministerstvo malo pomôcť školám pri zabezpečení jedálne, pretože až 11 percent škôl nemá vlastnú jedáleň," skonštatovala Remišová. Dodala, že s predsedami vyšších územných celkov začínajú pracovať na pilotnom projekte na zlepšenie kvality jedla na stredných školách, ktoré sú v kompetencii krajov.

Väčšina žiakov a rodičov to nepotrebuje

Podľa poslanca SaS Branislava Gröhlinga sú obedy zadarmo typický populistický krok a kupovanie si voličov v podaní strany Smer.

Podľa poslanca dobre fungujúca vláda má vytvoriť taký systém, "aby ľudia neboli odkázaní na rôzne nekoncepčné almužny od štátu". Obedy zadarmo nie sú podľa neho v školstve prioritou číslo jeden, dva ani tri. "Sociálne stravovanie dnes využíva asi desať percent žiakov z tých, ktorým chce Smer-SD preplatiť obedy zadarmo. Väčšina žiakov a rodičov obedy zadarmo nepotrebuje. Potrebujú však kvalitné učebnice, dobre vybavené školy a dobré vzdelanie pre svoje deti," poznamenal Gröhling. 

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:58