Árpád ÉrsekTASR
StoryEditor

Érsek chce vyriešiť problém s dopravou v Bratislave: Každý deň niekoho so sebou odvezie

03.09.2018, 15:10
Autor:
klklTASRTASR
Ministerstvo dopravy spúšťa kampaň, ktorá má dostať ľudí z áut.

Minister dopravy Árpád Érsek vo videu, ktoré zverejnilo ministerstvo dopravy na Facebooku vyzýva ľudí, ktorí dochádzajú každý deň do Bratislavy, aby nechali autá doma a využili alternatívne dopravné prostriedky. 

Dôvodom sú nadchádzajúce uzávierky, ktoré značne komplikujú dopravu nielen v hlavnom meste ale aj na ťahoch z priľahlých obcí. "Očakávame v krátkej budúcnosti, že doprava v Bratislave bude ešte horšia, spôsobí to výstavba v okolí Bratislavy," upresnil minister.

Ľudí vyzval na strpenie a na to, aby "ak je možnosť presadali do vlakov, autobusov, na bicykel, aby ste sa rýchlejšie dostali na pracovisko."

Érsek vo videu zároveň zverejnil zaujímavú výzvu. Prisľúbil, že na trase zo Šamorína, odkiaľ sám každý deň dochádza, každý deň niekoho so sebou zoberie. "Aj vy sa držte toho, že zoberte aj suseda alebo niekoho iného, aby ste nesedeli sami v aute."

Minister zároveň povedal, že chce ísť príkladom a dopravné prostriedky bude striedať. Vyskúša si cestu do hlavného mesta autobusom aj vlakom. 

Radikálne zníženie počtu áut

Video, ktoré zverejnilo ministerstvo je súčasťou kampane #ideminak, ktorej cieľom je znížiť počet áut na cestách.  Do kampane #ideminak sa môže od septembra zapojiť každý, kto na cestu do práce alebo za povinnosťami využije alternatívu voči osobnej automobilovej doprave, kde vo väčšine prípadov sedí v jednom aute len jeden človek. 

 Ak by sa podľa ministerstvaa zapojila do akcie polovica vodičov, ktorí denne jazdia po Prístavnom moste, a namiesto jedného pasažiera by v aute sedeli traja, počet áut na tomto najvyťaženejšom cestnom úseku by sa zo súčasných 80 058 áut denne znížil o viac ako 26.-tisíc. Tým by sa podľa ministerstva významným spôsobom obmedzili dopravné zápchy v hlavnom meste. 

Dopravné obmedzenia

V Bratislave a jej bezprostrednom okolí momentálne prebieha výstavba tzv. nultého obchvatu a priľahlých ciest R7 a D4, ktoré majú riešiť neúnosnú dopravnú situáciu v okolí hlavného mesta. Kým však budú vybudované, čakajú mesto dopravné obmedzenia. Tie zatiaľ najvýraznejšie začnú od polovice septembra, kedy budú kompletne uzavreté viaceré zjazdy a ťahy v okolí jednej z najdôležitejších dopravných tepien - Prístavného mosta. 

Okrem budovania obchvatu sa obnovili aj práce na križovatke Triblavina na diaľnici D1, kvôli ktorým treba počítať s obmedzeniami a zúženiami v tomto kritickom úseku. 

Aby zlepšil situáciu, Bratislavský kraj od polovice augusta upravil cestovné poriadky tak, aby sa v špičke znížili intervaly na najvyťaženejších prímestských spojoch. Autobusy na trasách medzi Bratislavou a Ivankou pri Dunaji, Mostom pri Bratislave či Dunajskou Lužnou majú interval 7,5 minúty a v poobednej špičke jazdia každých desať minút. 

Obnovenie výstavby križovatky Triblavina:

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:43