Kasper SchmeichelReuters
StoryEditor

Dánski futbalisti pohrozili, že neprídu na zápas so Slovenskom. Tréner už odišiel domov

03.09.2018, 14:10
Autor:
TASRTASR
Futbalisti sa s dánskym zväzom hádajú o komerčných právach a reklamných povinnostiach mimo ihriska.

V tábore dánskej futbalovej reprezentácie panuje pred zápasmi so Slovenskom a Walesom veľké napätie. Podľa pondelňajších informácií miestnych médií sú dokonca oba najbližšie súboje Dánov v Trnave a Cardiffe v reálnom ohrození. Medzi hráčmi a Dánskou futbalovou úniou (DBU) sa totiž rozhorel svár o komerčných právach.

Konflikt v dánskom tíme

Hovorca DBU pre dánsku tlačovú agentúru Ritzau uviedol, že ak sa nezrodí rýchla dohoda, osemfinalista MS 2018 v Rusku zápasy neodohrá. Dánsku v prípade neodohrania stredajšieho prípravného zápasu v Trnave, resp. nedeľňajšieho duelu Ligy národov v Cardiffe hrozí pokuta od Európskej futbalovej únie (UEFA) a dokonca možné vylúčenie z kvalifikácie EURO 2020, podotkla agentúra DPA.

Hráčska únia a DBU sa nevedia dohodnúť v otázke komerčných práv hráčov a ich reklamných povinností mimo ihriska. Niektorí z hráčov sa nechali počuť, že ich povinnosti v DBU sú v konflikte s ich individuálnymi sponzorskými zmluvami. Ich platná predchádzajúca dohoda vypršala po konci svetového šampionátu v Rusku.

Hráči prostredníctvom svojej únie predložili návrh na predĺženie svojich kontraktov s DBU o jeden mesiac, ale funkcionári únie ho zamietli. Cez víkend tak zlyhali ďalšie rokovania medzi stranami.

Ďalšie rokovania zlyhali

Cez víkend zlyhali ďalšie rokovania medzi stranami. Podľa dánskych médií už DBU požiadala vedenie miestnej Superligy, aby urgentne uvoľnila pre potreby reprezentácie svojich hráčov. Ich menoslov má byť známy v pondelok večer. Reálne hrozí, že na Slovensko nepríde hlavný tréner Aage Hareide, ktorý sa už podľa agentúry AP vrátil domov do Nórska.

Otáznik visí nad jeho asistentom Jonom Dahlom Tomassonom i pôvodne nominovaným 23-členným výberom, v ktorom figurujú aj Christian Eriksen či Kasper Schmeichel z anglickej Premier League.

Pred rokom prišlo k podobnému konfliktu DBU so ženskou reprezentáciou ohľadom miezd hráčok a k zrušeniu naplánovaných zápasov.

Aj Slovenský futbalový zväz (SFZ) už disponuje istými informáciami o situácii, pre TASR zareagovala tlačová hovorkyňa zväzu Monika Jurigová:

"SFZ s dánskou stranou vo veci komunikuje. Nemáme úplne podrobné informácie, ale už prebehli rozhovory na úrovni generálnych sekretárov. Dánska strana sa nám zaručila, že stredajší zápas v Trnave sa hrať bude. Slovenská reprezentácia sa momentálne pripravuje v normálnom režime, sústreďujeme sa len na seba a na prípravu na stretnutie."

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:52