Prívalové dažde v Komárne vyvracali stromy.TASR
StoryEditor

Búrky spôsobili na strednom Slovensku množstvo výpadkov elektriny

02.09.2018, 22:06
Autor:
TASRTASR
Tisícky odberateľov v Žilinskom aj Banskobystrickom kraji to pocítili v podobe kratších alebo dlhších výpadkov.

Územie stredného Slovenska zasiahli v nedeľu intenzívne búrky, ktoré spôsobili rozsiahle výpadky elektriny. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) zaznamenala v priebehu dňa viacero porúch na vedeniach vysokého aj nízkeho napätia.

Tisícky odberateľov v Žilinskom aj Banskobystrickom kraji to pocítili v podobe kratších alebo dlhších výpadkov. TASR informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

​Najčastejšou príčinou výpadkov boli prepätie, popraskané izolátory, potrhané vodiče a konáre na vedení. „Situácia sa zatiaľ nepremenila v kalamitný stav a elektrikári ju majú pod kontrolou. Počasie je však stále premenlivé, preto sa nedá odhadnúť, čo prinesú nočné hodiny,“ uviedol Gejdoš.

Aktuálne sú bez elektriny oravské obce Zubrohlava a Vavrečka, kde popraskali izolátory na vysokom napätí. Podľa hovorcu by pohotovostná služba SSD mohla dodávku elektriny obnoviť do troch hodín.

V rovnakom čase by sa mohli dočkať elektriny aj obyvatelia Pohorelej z okresu Brezno, kde je v tomto čase pre popadané stromy odstavených 12 trafostaníc.

„O niečo horšie to vyzerá v Detve, konkrétne v mestskej časti Piešť. V tejto oblasti popadali vodiče vysokého napätia a ich oprava bude možná vzhľadom na situáciu a bezpečnosť až zajtra,“ priblížil Gejdoš.

Na úrovni nízkeho napätia eviduje SSD tiež niekoľko porúch.

"Nie je vylúčené, že niektoré z nich sa elektrikárom podarí vyriešiť až zajtra. Distribučná spoločnosť využíva všetky potrebné kapacity na to, aby obnovila dodávku elektriny na všetkých odberných miestach. V niektorých prípadoch to však bezpečnosť a okolnosti nedovoľujú tak rýchlo, ako by si sme si predstavovali,“ uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 04 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 05 - Modified: 2024-04-15 13:20:16 - Feat.: - Title: Známa meteorologička o príchode studeného frontu pre HN: Pocitovo bude ešte chladnejšie, niekde aj nasneží
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:09