TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dôvera v spravodlivosť a právny štát sa otriasa v základoch, poukázal Kiska na Deň Ústavy

01.09.2018, 10:32
Autor:
TASRTASR
Prezident Andrej Kiska taktiež vo svojom stanovisku upozorňuje na ústavný súd a voľbu jeho sudcov.

Ústava SR definuje Slovensko ako demokratický a právny štát, zdôraznil prezident SR Andrej Kiska pri príležitosti Dňa Ústavy SR.

Poukázal, že ľudia necítia rovnosť pred zákonom a vo svojom stanovisku spomína aj budúcu voľbu ústavných sudcov či zmeny v polícii. Varuje tiež pred ohýbaním základného zákona štátu pre potreby politického marketingu.

„Rok, v ktorom si pripomíname dvadsiate piate výročie vzniku Slovenskej republiky, je — žiaľ — aj rokom, v ktorom sa dôvera v spravodlivosť a právny štát otriasa v základoch. Je rokom, v ktorom verejnosť viac než v minulosti cíti, že na Slovensku právo neplatí pre všetkých rovnako a nechráni všetkých rovnako,“ uviedol Kiska.

Prezident poukazuje na blížiacu sa voľbu nových ústavných sudcov. "Existuje málo dôležitejších pilierov spravodlivej spoločnosti a právneho štátu, ako je ústavný súd. Preto je dôležité, aby na ňom pôsobili a rozhodovali výnimočne kvalifikovaní, morálne spôsobilí, ale tiež úplne nezávislí sudcovia a sudkyne," zdôraznil.

Súčasná politická reprezentácia bude podľa Kisku vyberať väčšinu sudcov a sudkýň ústavného súdu. "Ak sa nič nezmení, najbližšia príležitosť zlepšiť kvalitu ústavného súdu — a tým aj dôveru verejnosti v ochotu vedenia štátu chrániť právo a spravodlivosť — bude o dvanásť rokov, o štyri volebné obdobia. Postoj k snahám o zlepšenie výberu sudcov a sudkýň preto bude oveľa výstižnejším signálom úcty k Ústave Slovenskej republiky ako všetky slová, ktoré dnes politici ku Dňu Ústavy povedia," vyhlásil prezident.

Hlava štátu je presvedčená, že najlepším vyjadrením úprimnej úcty k ústave sú skutky, ktoré dôveru ľudí v spravodlivosť a právny štát na Slovensku dokážu postupne obnoviť a udržať.

"Príležitostí bude v krátkom čase dostatok, napríklad keď budú zodpovední politici rozhodovať o zmenách v polícii či na ústavnom súde," podotkol a varoval pred ohýbaním základného zákona štátu pre potreby politického marketingu.

01 - Modified: 2022-04-13 07:43:23 - Feat.: - Title: Exprezident Kiska pôjde pred súd, prokurátor podal obžalobu za daňovú kauzu 02 - Modified: 2021-11-10 17:08:53 - Feat.: - Title: Časť zákona o spotrebnej dani je protiústavná, rozhodol súd. Pred tromi rokmi sa naň obrátil Heger 03 - Modified: 2021-07-27 21:39:31 - Feat.: - Title: Ústavný súd zrušil výhody pre očkovaných jednou dávkou. Karanténe sa nevyhnú 04 - Modified: 2021-07-11 08:46:25 - Feat.: - Title: Kritika na Čaputovú kvôli referendu. K opozícii sa pridal aj Matovič 05 - Modified: 2021-07-07 14:11:58 - Feat.: - Title: Referendum o predčasných voľbách nebude. Otázka nie je v súlade s Ústavou, rozhodol Ústavný súd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:26