StoryEditor

Hlavná stanica sa dočká vynovenia už o pár mesiacov. Pellegrini ohlásil, že vláda dá takmer tri milióny eur

28.08.2018, 14:25
Autor:
TASRTASRredred
Podľa Pellegriniho by rekonštrukcia stanice mala byť hotová ešte pred začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré budú v máji budúceho roka.

Vláda vyčlení 2,8 milióna eur na rekonštrukciu Hlavnej stanice v Bratislave.

Oznámil to v utorok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že sa na tom dohodol s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) a ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd). Práce na obnove by chceli stihnúť dokončiť ešte pred začiatkom budúcoročných májových majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku.

Predseda vlády spresnil, že sa spoločne s ministrami dohodli na vyčlenení 2,8 milióna eur, ktoré umožnia Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) rekonštruovať svoju infraštruktúru.

"Odľahčí sa tak ich vlastný rozpočet na to, aby adekvátnu sumu v rovnakom objeme preinvestovali na rekonštrukciu Hlavnej stanice v Bratislave," skonštatoval Pellegrini s tým, žeby cestujúci mohli už o niekoľko mesiacov zhliadnuť vynovenú Hlavnú stanicu zvnútra i zvonka. Finančné zdroje sa podľa ministra financií podarilo uvoľniť vďaka tomu, že sa slovenskej ekonomike z hľadiska príjmov štátneho rozpočtu darí. "Z týchto nadpríjmov uvoľníme čiastku necelých troch miliónov eur," vysvetlil.

Tieto peniaze chcú ŽSR investovať do nového opláštenia stanice, fasád, osvetlenia i do nového dizajnu vnútorného priestoru. ŽSR však už nedávno s čiastočnou revitalizáciou stanice začali. Do podchodov a novej čakárne preinvestovali 2,3 milióna eur.

"Táto stanica si zaslúži obnovu, aby spĺňala nároky 21. storočia," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy. Súhlasí s ním aj premiér, podľa ktorého je Hlavná stanica akousi vstupnou bránou a prvou vizitkou krajiny. "Veľa rokov je táto stanica predmetom kritiky jej stavu, je poznačená dlhodobými spormi ľudí, ktorí chceli v tomto prostredí realizovať revitalizáciu, ale dodnes sa tak nestalo. Sme preto povinní túto stanicu vynoviť," uviedol Pellegrini.

Želá si, aby sa práce na rekonštrukcii mohli začať čo najskôr a podarilo sa ich dokončiť ešte pred začiatkom budúcoročných májových majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku. Zároveň odmieta tvrdenia, že k uvoľneniu peňazí na stanicu dochádza krátko pred novembrovými komunálnymi voľbami.

"Pri rozhodovaní o tejto investícii je pre mňa irelevantné, kedy sú komunálne voľby. O podporu svojich kolegov by som žiadal bez ohľadu na to, kto je dnes primátor Bratislavy, alebo kto sa ním chce stať. Je mi to úplne jedno," podotkol predseda vlády.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:27