TASR/Marko Erd
StoryEditor

Ak koaliční partneri napadnú Dankov návrh, SNS zváži odchod z koalície

28.08.2018, 13:55
Autor:
klklTASRTASR
Šéf národniarov rokoval o problematike rekreačných poukazov so zástupcami zamestnancov.

Šéf SNS Andrej Danko sa po včerajšom stretnutí s predstaviteľmi zamestnávateľov dnes stretol aj so zástupcami odborov, aby riešil tému rekreačných poukazov. 

"Ani jeden zástupca nepovedal, že rekreačné poukazy sú zlý inštitút," povedal po stretnutí Danko. "Dnes som presvedčený, že je veľmi dobré, že popri stravných lístkoch si zamestnanci budú môcť uplatniť nárok na rekreačný poukaz."

Danko brífing využil aj na kritiku opozície, ktorá podľa neho princíp rekreačných poukazov nepochopila. Konkrétne mieril na kritiku Jany Kiššovej z SaS, ktorá povedala, že peniaze určené na rekreáciu by podľa nej zamestnanci mohli použiť aj na školské pomôcky pre deti. 

Opozícia nič nechápe

"Bavíme sa tu o nástroji medzi zamestnancom a zamestnávateľom.To je vizitka našej opozície - neznalosť sociálnej politiky. Čokoľvek urobí koalícia je zlé," povedal šéf národniarov.

"Tak ako je dnes prirodzené mať stravný lístok, tak by malo byť prirodzené dostať rekreačnú poukážku," dodal. S odborármi riešil aj tému znovu budovania podnikových chát, ktoré by mali mať špeciálne účtovanie.

Prinicipiálna vec

Danko odpovedal aj na otázku, či tému rokoval s koaličnými partnermi. Uviedol, že keby to nemal predrokované, tak tú tému nerieši. "Je to pre mňa principiálna vec. Ja chcem, aby ľudia mali rekreačné poukazy," dodal Danko. Ako uviedol, v prípade, že by mal niekto z koalície s návrhom problém, bolo by to na zváženie zotrvania v koalícii. 

"Keď mi niekto podá ruku, že desať percentná DPH bude, že rekreačné poukazy budú, tak v tej téme pokračujem," uzavrel. 

Z vyjadrení ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) však vyplýva, že konkrétna podoba rekreačných poukazov vyrokovaná nie je. "My plne rešpektujeme programové vyhlásenie vlády, kde realizácia cestovných šekov je zapísaná. Z tohto pohľadu nie je najmenšia námietka voči samotnej myšlienke cestovných šekov," povedal Kažimír s tým, že konkrétne parametre ešte nie sú stanovené.

Ako uviedol minister, nastavenie cestovných poukazov je aj otázkou financií a štátneho rozpočtu. "Teraz pracujeme na kvantifikácii parametrov, ktoré zadal koaličný partner a potom, akonáhle budeme mať konkrétne čísla, tak sa vrátime k rokovaciemu stolu ohľadom možností zabezpečenia financovania takéhoto nápadu," uzavrel minister.

Kritika zamestnávateľov

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) však kritizuje to, ako chce Danko systém nastaviť. Prekáža jej povinnosť zavedenia rekreačných poukazov pre firmy s viac ako 50 zamestnancami. 

"Podľa verejne dostupných informácií mal systém rekreačných poukážok fungovať na dobrovoľnej báze, sme preto zaskočení, že má zrazu ísť o povinnosť. Ide o ďalší krok proti podnikateľom, kde pôvodnú dobre mienenú myšlienku zabíja povinnosť. Pre spoločnosti by to znamenalo výrazné zvýšenie nákladov," poukázala asociácia. 

Zamestnávatelia nesúhlasia, aby systém odmeňovania a benefitov bol prikázaný formou vládneho rozhodnutia, pretože má byť internou záležitosťou každého podnikateľského subjektu. Úlohou vlády je podľa nej, okrem iného, vytvárať zodpovedné legislatívne prostredie pre podnikateľov, a nie zasahovať do ich systému odmeňovania.

Inšpirácia v Rakúsku

Rekreačné poukazy, ktoré majú podporiť cestovný ruch na Slovensku, by mali začať fungovať od januára 2019. Myšlienkou rekreačných poukazov je podľa Danka, aby sa na Slovensku vytvorilo v cestovnom ruchu to, čo dokázali v Rakúsku. "Rekreačné poukazy by boli využiteľné len v rámci Slovenska," vysvetlil po stretnutí so zamestnávateľmi predseda SNS. Rekreačné poukazy by podľa jeho slov mali pomôcť zvýšiť podiel cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska.

Rekreačné šeky by mali byť v sume 500 eur, na ktorej by sa zamestnávateľ podieľal sumou 275 eur. Na strane zamestnávateľa a aj zamestnanca by boli tieto peniaze oslobodené od dane z príjmu a odvodového zaťaženia.

01 - Modified: 2018-08-27 15:09:29 - Feat.: 0 - Title: Danko predstavil novinku. Rekreačné poukazy majú byť povinné pre firmy s 50 a viac pracovníkmi
01 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 02 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Rekreačné poukazy by mohli byť pre všetkých 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:10