TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Návrhy Smeru a SNS dokazujú, že tieto strany majú strach z trestu, tvrdia sulíkovci

25.08.2018, 12:37
Autor:
TASRTASR
Policajný šéf zvolený podľa nových navrhovaných pravidiel bude čeliť podozreniu, že sa dostal do funkcie iba preto, aby kryl zločiny Smeru a SNS, tvrdia liberáli.

Policajný prezident zvolený podľa pravidiel, ktoré pripravila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), bude čeliť podozreniu, že sa dostal do funkcie iba preto, aby kryl zločiny Smeru-SD a SNS. Tvrdí to opozičná strana SaS, podľa ktorej by si mal každý kandidát na tento post dobre uvedomiť, do akej obskúrnej voľby vstupuje a akú reputáciu získa.

SaS je proti tomu, aby kandidát bol aktívnym policajtom

Tieto pravidlá sú totiž podľa liberálov nastavené tak, aby sa do čela polície nedostali ľudia s dobrou povesťou a najmä ochotou nekompromisne stáť na strane zákona.

"Sme proti podmienke, aby kandidát na policajného prezidenta musel byť aktívnym policajtom, pretože tým budú odsunutí nabok všetci čestní policajti, ktorí z polície odišli pre jeho spolitizovanie, alebo boli z neho rovno vypudení nadriadenými, lebo nechceli páchať špinavosti," uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.

SaS je zároveň proti tomu, aby sa takto mocensky a účelovo vybratý policajný prezident zabetónoval vo funkcii na sedem rokov a stal sa prakticky neodvolateľným.

"Zámer ministerky Sakovej, aby policajného prezidenta na návrh ministra vnútra mohol odvolať parlamentný brannobezpečnostný výbor trojpätinovou väčšinou jeho členov, jasne ukazuje, že táto skorumpovaná politická garnitúra, ktorá organizuje a kryje masívne rozkrádanie verejných zdrojov na Slovensku, chce mať na čele Policajného zboru aspoň sedem rokov svojho človeka," myslí si Galko.

Podľa SaS je perfídnou nehoráznosťou aj hra SNS, ktorá požaduje, aby bol policajný prezident zvolený na neurčito a odvolať ho mohol len parlament, a to ústavnou väčšinou. "To je požiadavka, aby polícia bola pod kontrolou Smeru-SD a SNS takpovediac naveky," odkázal Galko.

SaS: Návrhy Smeru a SNS dokazujú, že tieto strany sa premenili na kriminálne štruktúry

Liberáli vyzývajú občanov, aby všetkými zákonnými prostriedkami dávali najavo nespokojnosť s týmito návrhmi, pretože len odďaľujú to, čo Slovensko najviac potrebuje, a to vládu zákona, rovnosť pred ním a Policajný zbor, ktorý naozaj pomáha a chráni.

"Návrhy Smeru-SD a SNS jasne dokazujú, že tieto strany sa premenili na kriminálne štruktúry a majú strach z trestu. Vyzývame preto aj Most-Híd, aby sa od nich dištancoval a neodišiel do dejín tejto krajiny ako politický subjekt, ktorý zneužil dôveru Maďarov na Slovensku i Slovákov a do poslednej chvíle chránil záujmy tých, ktorí bohatnú na korupcii a rozkrádaní verejného majetku," dodali liberáli.

SNS chce šéfa polície na dobu neurčitú

Koaličná SNS v piatok (24.8.) uviedla, že chce ďalej rokovať o zmene pravidiel výberu policajného prezidenta. Odmieta navrhované sedemročné funkčné obdobie. Spravodlivé by podľa národniarov bolo, aby bol policajný prezident zvolený na dobu neurčitú. SNS zároveň odmieta tvrdenia, že nechce podporiť novelu zákona o Policajnom zbore, lebo si dáva podmienky v iných štátnych inštitúciách vrátane SIS.

"Spoločensky spravodlivé a demokratické je, aby prezident Policajného zboru bol zvolený po novom na dobu neurčitú. Ak by sme aj dnes schválili zákon o tom, že prezident Policajného zboru je zvolený na sedem rokov, nie je žiaden problém, aby nový parlament skrátil lehotu prezidenta Policajného zboru, resp. našiel dôvod na ukončenie jeho pôsobnosti," uviedla SNS.

O mechanizme, voľbe a iných problémoch Policajného zboru bude podľa národniarov hovoriť koalícia na najbližšej Koaličnej rade. "Polícia si vyžaduje viac systémových zmien, ako len voľbu prezidenta, resp. riešenie inšpekcie polície," dodáva SNS, ktorá detaily svojich návrhov predloží na najbližšej Koaličnej rade.

"SNS je za komplexnú zmenu. Kategoricky však vylučuje, že by podporu voľby prezidenta Policajného zboru podmieňovala čímkoľvek," zdôraznili národniari. Veria, že koalícia dospeje k systémovej zmene voľby policajného prezidenta " bez toho, aby sme boli upodozrievaní z porušovania demokratických pravidiel v spoločnosti".

Vláda rokovanie o novele presunula

Vláda mala o novele zákona, ktorá má zmeniť pravidlá výberu policajného prezidenta, rozhodovať v stredu (22.8.). Napokon ju ale presunula na začiatok septembra.

Dôvodom je najmä navrhované sedemročné funkčné obdobie, ktoré kritizovala odborná verejnosť. Ministerka Saková bude ďalej o ňom rokovať, nevylúčila úpravu dĺžky funkčného obdobia.

Navrhované pravidlá výberu prezidenta Policajného zboru počítajú s tým, že ho bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak ale bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Na vymenovanie policajného prezidenta má byť teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Vo funkcii by mal byť na sedem rokov. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:32