StoryEditor

Dankovci sa postavili proti Sakovej návrhu. Nového šéfa polície by zabetónoval vo funkcii, tvrdia

24.08.2018, 09:56
Autor:
TASRTASRredred
SNS odmieta, aby prezident policajného zboru mal stanovenú pevnú lehotu svojej funkcie sedem rokov.

SNS nepodporí súčasný návrh na spôsob voľby šéfa polície. Strane sa nepáči lehota, na ktorú by mal byť policajný prezident volený. Ministerstvo vnútra navrhuje sedem rokov.

Podľa národniarov by takáto dĺžka funkčného obdobia spôsobila "zabetónovanie do funkcie". Navrhujú, aby bol policajný šéf volený na dobu neurčitú. 

"Slovenská národná strana odmieta, aby prezident policajného zboru mal stanovenú pevnú lehotu svojej funkcie 7 rokov. Spoločensky spravodlivé a demokratické je, aby prezident policajného zboru bol zvolený po novom na dobu neurčitú," píše sa v tlačovej správe strany. 

SNS však zdôrazňuje, že si kvôli podpore návrhu nebude stanovovať žiadne podmienky a chce o novele diskutovať na koaličnej rade. "Slovenská národná strana odmieta mediálne hlúposti o tom, že nie je pripravená podporiť zákon o novej voľbe prezidenta policajného zboru, pretože si stanovuje podmienky v iných štátnych inštitúciách vrátane SIS. Na najbližšej koaličnej rade je dohodnuté, že sa ešte raz bude diskutovať o mechanizme, voľbe, resp. iných problémoch policajného zboru. Polícia si vyžaduje viac systémových zmien ako len voľbu prezidenta resp. riešenie inšpekcie polície," tvrdia národniari. 

Navrhované funkčné obdobie policajného šéfa kritizoval aj opozičný poslanec Gábor Grendel, ktorý tvrdil, "že Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi záleží na tom, aby polícii šéfoval ich človek až do roku 2025."  Grendel sa na sociálnej sieti vo štvrtok vyjadril, že súčasný návrh nebude vyhovovať práve Andrejovi Dankovi. Predseda SNS by podľa poslanca OĽaNO mohol mať  po voľbách 2020 ambíciu nominovať ministra vnútra.

O dĺžke funkčného obdobia budúceho policajného prezidenta chce diskutovať aj ministerstvo vnútra. Toho by mali vyberať podľa nových pravidiel, ale tie ešte vláda neschválila. Rokovať o nich má začiatkom septembra, zo stredajšieho zasadnutia návrh stiahla.

Dôvodom odkladu je práve otázka dĺžky funkčného obdobia. Ministerstvo navrhuje sedem rokov, či ho skráti, šéfka rezortu Denisa Saková po rokovaní vlády jasne nepovedala.

"Problematická je dĺžka volebného obdobia nového policajného prezidenta," potvrdila Saková, ktorá súhlasila so stiahnutím novely zákona o Policajnom zbore, keďže sú nevyjasnené otázky. Navrhované sedemročné volebné obdobie je podľa nej "najrezonujúcejšia otázka". Mieni o nej diskutovať. Pripomína, že túto dĺžku navrhol ešte Tomáš Drucker, ktorý bol vo funkcii ministra len približne mesiac.

Saková odmieta tvrdenie, že by ministerstvo neurobilo pri zákone ústupky. Upustilo podľa jej slov od toho, aby policajným prezidentom mohol byť len ten, kto v Policajnom zbore odslúžil aspoň 15 rokov. "Skrátili sme to na 10 rokov," doplnila Saková.

​Navrhované pravidlá výberu prezidenta Policajného zboru počítajú s tým, že policajného prezidenta bude naďalej vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak ale bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Na vymenovanie policajného prezidenta má byť teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:04