Premiér Robert FicoTASR/P.Zachar
StoryEditor

Smer ďalej hľadá kandidáta na prezidenta. Bývalý minister to zvažuje

24.08.2018, 08:41
Autor:
klkl
V Smere sa pokúšajú presvedčiť aj ministra Lajčáka.

Prezidentské voľby budú už v marci budúceho roka a najsilnejšia vládna strana ešte stále neprezradila meno svojho kandidáta. Predseda Robert Fico len povedal, že vlastného kandidáta predstavia. Oficiálne to majú začať riešiť v septembri.

Ako najvážnejší kandidát sa dlhodobo spomína súčasný minister zahraničných vecí a predseda Valného zhromaždenia OSN, Miroslav Lajčák. Ten však svoju kandidatúru niekoľkokrát poprel. Naposledy v stredu po rokovaní vlády. 

Podpredseda Smeru, Richard Raši, o možnej kandidatúre Miroslava Lajčáka:

​Minister práce Ján Richter len pár minút po tom novinárom povedal, že v Smere stále veria, že sa Lajčáka podarí presvedčiť. Dokonca nevylúšil ani to, že si v strane dávali merať jeho popularitu.

Hľadajú alternatívy

Richter zároveň priznal, že majú aj iné alternatívy. Jednou z nich by mohol byť Ján Kubiš, minister zahraničia z čias prvej Ficovej vlády.

Ten pre SME nevylúčil, že by kandidatúru zvažoval. Na jeseň sa má vrátiť z misie v Iraku, kde pracuje ako osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN.

"Potom posúdim aj situáciu okolo kandidatúry na post prezidenta. Ak by som sa rozhodol o post prezidenta SR uchádzať, tak ako občiansky kandidát," povedal pre SME.

V Smere Kubiša nevylučujú

Kandidovať by tak mohol s podporou Smeru. Viacerý predstavitelia SME povedali, že je podľa nich vhodný kandidát. "Nemôžem hovoriť za celý Smer, ale Ján Kubiš je rovnako ako Miroslav Lajčák človek, ktorý má na túto funkciu predpoklady," povedal napríklad podpredseda Juraj Blanár.

To, že Kubiš by mohol byť kandidátom Smeru však nepotvrdili. 

Ján Kubiš je slovenský diplomat, ktorý od odchodu z ministerstva zahraničných vecí v roku 2009 pôsobí v štruktúrach OSN. Ministrom zahraničia bol za stranu Smer, za ktorú kandidoval aj v posledných parlamentných voľbách. Jej členom však nie je.

Kiska kandidovať nebude

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Súčasný prezident Andrej Kiska sa už o najvyšší post v štáte uchádzať nebude. Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky.

Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15-tisíc občanmi. 

01 - Modified: 2024-03-19 12:32:05 - Feat.: - Title: Využívali Sorosa, moslimov, odvolávali sa na potraviny. Dokážete správne priradiť vyjadrenia k prezidentským kandidátom? 02 - Modified: 2020-04-02 14:59:54 - Feat.: - Title: Ústavný súd konečne rozhodol o Harabinových sťažnostiach. Boli zjavne neopodstatnené, tvrdí 03 - Modified: 2019-05-08 05:56:13 - Feat.: - Title: Prezidentskí kandidáti zverejnili náklady na kampaň. Kto minul najviac? 04 - Modified: 2019-05-04 09:31:53 - Feat.: - Title: Ani Čaputová, ani Mistrík. Transparency vyhodnotilo, kto mal najdrahšiu kampaň 05 - Modified: 2019-04-11 10:00:04 - Feat.: - Title: Harabin podal sťažnosť aj po druhom kole prezidentských volieb. Navrhuje ich opakovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:17