StoryEditor

SAV musela ustúpiť Dankovej ministerke. Z mimoriadneho stretnutia nebolo nič

23.08.2018, 14:01
Autor:
redredTASRTASR
"Vzhľadom na dosiahnutie dohody dnešné mimoriadne rokovanie Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie považujeme za bezpredmetné," uviedlo ministerstvo školstva.

Rezort školstva sa so Slovenskou akadémiou vied (SAV) dohodli na ďalšom postupe pri registrácii ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie (VVI). Vo štvrtok to potvrdil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

V stredu (22.8.) sa na pôde ministerstva školstva uskutočnilo rokovanie medzi ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu Martinou Lubyovou (nominantka SNS), predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom a za účasti Rašiho a predsedu výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a poslanca Národnej rady (NR) SR Ľubomíra Petráka (Smer-SD).

"Z výsledkov rokovania vyplynulo, že náležitosti zákona o SAV, ktoré mali byť dodané do 31. mája, boli dodané do 28. júna, okrem vnútorných predpisov VVI, tie boli dodávané v období medzi 20. júlom a 27. júlom. Ministerstvo preto nemohlo vykonať registráciu v požadovanom termíne. Retroaktívne konanie, teda spätná registrácia, nie je prípustné," uviedol rezort školstva vo svojom písomnom stanovisku. 

Pôvodne to však malo byť inak. Malo sa uskutočniť mimoriadne stretnutie na neutrálnej pôde aj za účasti podpredsedu vlády Richarda Rašiho.

To sa však nominantke SNS Andreja Danka nepáčilo a zvolala v stredu večer tajné stretnutie v priestoroch ministerstva školstva.

Vzhľadom na to, že novela zákona o SAV bola vrátená prezidentom a bude prerokovaná na najbližšej schôdzi NR SR 11. septembra, zúčastnené strany sa dohodli, že ministerstvo školstva bude konať vo veci registrácie podľa zákona o SAV a zákona o VVI do 11. septembra.

"Zúčastnené strany sa tiež dohodli, že SAV vyhotoví vstupné súvahy VVI SAV a poskytne ich v rámci spoločnej pracovnej skupiny ministerstvu školstva a SAV na účely overenia kladného vlastného imania pri vzniku VVI," uviedlo ministerstvo. SAV zašle kópie protokolov o majetku štátu, ktorý by mal prejsť na VVI, na ministerstvo školstva a ministerstvo financií.

"Vzhľadom na dosiahnutie dohody dnešné mimoriadne rokovanie Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie považujeme za bezpredmetné," uviedlo ministerstvo školstva.

Pozrite si nedávny rozhovor s ministerkou školstva Martinou Lubyovou:

01 - Modified: 2024-03-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Umiernenejší dizajn? BMW odhalilo svoje SUV budúcnosti, vyrábať sa bude budúci rok 02 - Modified: 2024-02-23 14:49:15 - Feat.: - Title: Na oblohe je v tomto období možné pozorovať dve jasné kométy, tvrdia vedci 03 - Modified: 2024-02-20 09:08:40 - Feat.: - Title: Na Slovensku zaznamenali nebezpečného ázijského komára tigrovaného 04 - Modified: 2024-02-03 09:12:00 - Feat.: - Title: Za konšpiračné presvedčenia môže aj korupcia či nekvalitná práca úradov, upozorňujú vedci 05 - Modified: 2023-12-21 12:47:30 - Feat.: - Title: Ovocné mušky získali už šesť nobeloviek. Využívajú ich aj naši vedci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:04