TASR – Lenka Krošláková
StoryEditor

Kočner zostáva vo väzbe, rozhodol Najvyšší súd

22.08.2018, 16:55
Autor:
redred
Podľa Najvyššieho súdu totiž dôvody väzby zostávajú.

Najvyšší súd odmietol sťažnosť podnikateľa Mariana Kočnera a rozhodol, že ostáva vo väzbe. Podľa súdu totiž dôvody väzby zostávajú.

Senát najvyššieho súdu SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného Mariana K. zamietol ako nedôvodnú. Najvyšší súd sa v plnej miere stotožnil s rozhodnutím prvostupňového súdu. Najvyšší súd má za to, že dôvody väzby nezmenene trvajú naďalej," píše sa v stanovisku Najvyššieho súdu, ktoré médiám poskytla hovorkyňa Alexandra Važanová.

​Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na začiatku augusta potvrdil, že sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici (ŠTS) zamietol 3. augusta žiadosť obvineného podnikateľa Mariana Kočnera o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív, čo znamená, že obvinený naďalej zostáva vo väzbe. Pre TASR to vtedy uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS tak rozhodol v súlade s návrhom prokurátora ÚŠP a rozhodnutím Najvyššieho súdu SR z 28. júna, preto prokurátor ÚŠP GP SR sa s týmto rozhodnutím stotožnil v plnom rozsahu.

V predmetnej trestnej veci je na ÚŠP a aj na PPZ vedené trestné konanie pre podozrenie z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a marenia spravodlivosti, dodala ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Podnikateľovi Marianovi K., ktorý je v súčasnosti naďalej väzobne stíhaný vo veci zmeniek, zaistili majetok, ale v inej veci. "V súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly, za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného vydal 23. júla prokurátor ÚŠP uznesenie na zaistenie majetku obvineného M. K. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme v súčasnosti uvádzať podrobnosti," uviedla začiatkom augusta pre TASR hovorkyňa Tökölyová.

Majetok bol zaistený z dôvodu, že pri ukladaní trestu za pokračovací zločin neodvedenia dane a poistného zákon obligatórne vyžaduje aj uloženie trestu prepadnutia majetku. Ide o paragraf 425 odseku 1 Trestného poriadku, objasnila ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Zaistený majetok sa má týkať podľa mediálnych informácií minimálne jeho nehnuteľností na Donovaloch, v bratislavskom Novom Meste, Čunove i Bernolákove. Marian K. je vo väzbe vo veci zmeniek v prípade TV Markíza.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:06